„Elixirul tinereții”. Oamenii de știință au descoperit cum pot inversa îmbătrânirea în celulele umane
Deocamdată testele au fost făcute doar pe celule umane în laborator, motiv pentru care oamenii de știință sunt departe de a face teste amănunțite pe animale sau pe oameni.
Premisa este, însă, cel puțin interesantă, în ciuda faptului că a inversa îmbătrânirea celulară este departe de a demonstra că este posibil să fie îmbunătățiți factorii de sănătate legați de vârstă.
„Identificăm șase cocktailuri chimice care, în mai puțin de o săptămână și fără a compromite identitatea celulară, restabilesc un profil de transcriere la nivelul întregului genom tineresc și inversează vârsta transcriptomică", este mesajul transmis de 17 cercetători în revista Aging.
„Astfel, întinerirea prin inversarea vârstei poate fi realizată, nu numai prin mijloace genetice, ci și chimice", se arată în studiu.
Studiul a analizat modul în care celulele pierd informații pe măsură ce îmbătrânesc - în special informații epigenetice.
Pe măsură ce îmbătrânesc, celulele noastre trec de la un potențial nelimitat, atunci când suntem embrioni, la diferențierea într-un singur tip specific de celule și, în cele din urmă, își pierd funcționalitatea.
În 2012, Shinya Yamanaka și Sir John B. Gurdon au câștigat Premiul Nobel pentru că au demonstrat că acest proces poate fi inversat. Aceștia au descoperit că activarea așa-numiților factori Yamanaka (OCT4, SOX2 și KLF4) la mamifere poate transforma din nou celulele adulte în celule stem pluripotente induse cu potențial nelimitat.
Câțiva ani mai târziu, o echipă de cercetători a arătat că, activarea temporară a acestor factori Yamanaka la șoareci a făcut ca rozătoarele să fie mai sănătoase.
De atunci a început cursa pentru a aplica aceași formulă la oameni, dar fără a transforma celulele în celule canceroase - ceea ce reprezintă un risc având ân vedere că celulele au capacitatea de a se diviza la nesfârșit.
Laboratorul lui Sinclair a obținut deja primele rezultate promițătoare și a reușit să folosească factorii Yamanka pentru a restabili vederea la șoareci și maimuțe cu nervii optici deteriorați.
Însă toate aceste lucrări implică terapia genică - introducerea genelor factorilor Yamanka cu ajutorul unui virus - care este costisitoare, controversată și deloc lipsită de complicații.
Provocarea este de a găsi modalitatea de a obține aceleași rezultate folosind substanțe chimice care ar putea fi transformate într-un medicament - și asta este ceea ce David Sinclair spune că a făcut acum.
„Până de curând, tot ce puteam face era să încetinim îmbătrânirea. Noile descoperiri sugerează că acum o putem inversa. Acest proces a necesitat până acum terapie genică, ceea ce a limitat utilizarea sa pe scară largă", a spus cercetătorul de la Harvard, conform sciencealert.com.