Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Eclipsă de Soare, joi la prânz, vizibilă în nordul țării. Nu priviţi direct spre soare prin filtre improvizate

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un eveniment astronomic rar va fi vizibil joi în jumătatea de nord a ţării. O eclipsă inelară de soare se va produce la orele prânzului, iar Luna va umbri pământul.

Cei de la Observatorul astronomic vă atrag atenţia să nu vă puneţi în pericol vederea, şi să nu priviţi direct spre soare prin filtre improvizate.

Eclipsele parţiale de soare se produc de cel puţin de două ori pe an, dar sunt vizibile numai în anumite zone ale pământului, în funcţie de poziţia Lunii la acel moment.

Eclipsa inelară de soare va fi vizibilă în România, începând cu ora 13:17. Locuitorii din Satu Mare vor fi primii care vor vedea cum Luna mușcă puţin din discul solar, momentul maxim fiind la ora 13:56.

Citește și
Tripletă lunară rară, vizibilă miercuri pe cer. Eclipsă totală, lună plină şi superlună
Tripletă lunară rară, vizibilă miercuri pe cer. Eclipsă totală, lună plină şi superlună

Eclipsa de soare se va încheia definitiv la ora 14:40 în Botoşani. Până atunci umbra lunii va traversa jumătatea de nord a ţării de la Vest la Est. Eclipsa va fi vizibilă şi în America de nord, Europa şi Asia.

Meteorologii spun că sunt şanse mari ca la orele prânzului în nord-vestul ţării să fie puţini nori pe cer, mai ales în zonele joase. Atenţie însă, să nu priviţi spre soare fără ochelari speciali!

Adrian Șonka, astronom al Observatorului "Amiral Urseanu" București: „Se poate folosi şi filtru de sudură, acela mai întunecat sau acei ochelari cu folie mylara, argintie, ochelari speciali pentru eclipsă. Mai bine nu te uiţi deloc, decât cu ce nu trebuie, pentru că e bine să mai vrei să vezi şi alte eclipse.”

În România vom mai putea observa o eclipsă de soare anul viitor, apoi următoarea va fi vizibilă la noi abia în 2027.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult