Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Dinozaurii ar putea fi motivul pentru care nu trăim până la 200 de ani. Ce a descoperit un cercetător

Există o diferență marcantă între rapiditatea cu care îmbătrânesc mamiferele, inclusiv oamenii și rapiditatea cu care îmbătrânesc multe specii de reptile și amfibieni.

Această discrepanță s-ar putea datora dominației dinozaurilor cu milioane de ani în urmă, în timpul unei perioade critice din istoria mamiferelor, potrivit sciencealert.

Microbiologul João Pedro de Magalhães de la Universitatea din Birmingham din Marea Britanie, descrie ipoteza sa numită „blocajul longevității” într-o lucrare publicată recent.

Ipoteza lui este următoarea: Când dinozaurii dominau Pământul, era necesar ca mamiferele mult mai mici să se poată reproduce rapid pentru a supraviețui, ceea ce înseamnă că genele pentru o durată de viață mai lungă ar fi putut fi eliminate pe măsură ce evoluția a progresat.

„Unele dintre primele mamifere au fost forțate să trăiască în partea de jos a lanțului trofic și, probabil, au petrecut 100 de milioane de ani în erei dinozaurilor, evoluând pentru a supraviețui prin reproducere rapidă. Această lungă perioadă de presiune evolutivă are, spun eu, un impact asupra modului în care noi, oamenii, îmbătrânim”, spune de Magalhães.

Citește și
arheolog
Fosila unei reptile marine din perioada dinozaurilor, necunoscută anterior, identificată în sudul Chinei

Cercetările publicate de el arată că strămoșii noștrii par să fi pierdut anumite enzime în epoca dinozaurilor , enzime care repară daunele provocate de lumina ultravioletă.

„Deși deocamdată este doar o ipoteză, există o mulțime de unghiuri intrigante pentru o aborda, inclusiv perspectiva ca, de exemplu, cancerul să fie mai frecvent la mamifere decât la alte specii din cauza procesului rapid de îmbătrânire”, spune de Magalhães.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult