Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Diamante la fel de vechi ca Luna, descoperite la 400 de kilometri sub pământ

Un „rezervor antic cu lavă” a fost descoperit de oamenii de știință la 400 de kilometri sub pământ. Totodată, aceștia au găsit și diamante despre care cred că au aceeași vârstă ca Luna, adică 4,5 miliarde de ani.

O echipă de cercetători din Marea Britanie, Canada, Australia și Brazilia s-a mobilizat pentru a „decoda” misterul diamantelor aduse la suprafață de erupțiile vulcanice. Astfel, aceștia au confirmat vechimea lor măsurând izotopii de heliu ai pietrelor prețioase, scrie Daily Mail.

Cu toate acestea, rămâne un mister felul în care rezervoarele cu lavă și diamantele s-au format, însă singura explicație pentru structura lor este că acestea provin din Mantaua Pământului.

„Diamantele sunt substanțele naturale cel mai dificil de distrus, astfel că ele reprezintă o capsulă a timpului perfectă pentru a ne permite să analizăm structura de adâncime a Pământului.

Am fost capabili să extragem helium din 23 de diamante de adâncime din zona braziliană Juina. Acestea au relevat aceeași compoziție izotopică precum cea de la un rezervor străvechi, ceea ce confirmă că gazele sunt rămășițele unei perioade care ar putea data chiar și dinainte ca Pământul și Luna să se ciocnească.

Citește și
Descoperirea neașteptată făcută de un profesor, în vacanță.
Descoperirea neasteptata facuta de un profesor. Ce era, de fapt, piatra ridicata de pe jos

Din geochimia diamantelor am putut afla că ele s-au format în ceea ce se numește „zona de tranziție”, care se află la aproximativ 410 –660 kilometri sub Pământ. Asta înseamnă că un rezervor nedescoperit, rămas din perioada de început a Pământului, se află în această zonă”, a explicat dr. Suzette Timmerman de la Universitatea Națională din Australia și co-autoare a studiului.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult