Descoperire uimitoare a cercetătorilor: Vlad Țepeș ”Dracula” ar fi suferit de o boală rară și plângea cu lacrimi de sânge
Experții de la Universitatea din Catania, citați de Daily Mail, spun că Vlad Țepeș ar fi suferit de o afecțiune rară care l-ar fi făcut să plângă cu lacrimi de sânge.
Profesorul Vincenzo Cunsolo, care a condus studiul, a declarat: "Probabil că a suferit, cel puțin în ultimii ani de viață, de o afecțiune patologică numită hemolacria, adică putea vărsa lacrimi amestecate cu sânge".
Vlad, cunoscut și sub numele de Vlad Dracula, a fost de trei ori conducător al Valahiei între 1448 și 1476.
Ulterior, el a fost sursă de inspirație pentru celebrul conte vampir al autorului irlandez Bram Stoker în romanul său Dracula din 1897.
Acum, la mai bine de 500 de ani de la moartea sa, oamenii de știință au prelevat "biomolecule istorice" din misivele scrise de infamul domnitor al războiului.
Echipa de cercetători a extras sânge, transpirație, amprente și salivă dintr-o scrisoare, la exact 125 de ani de la publicarea romanului Dracula al lui Stoker.
Scrisoarea este datată 4 august 1475 și a fost scrisă către burghezii din Sibiu de către un bărbat care se descrie în text ca fiind "prințul regiunilor transalpine". Acesta îi informa pe locuitorii orașului că în curând va locui în satul lor.
În partea de jos a semnat cu numele său de temut: Vlad Țepeș.
Analiza proteinelor de pe document indică faptul că Vlad ar fi putut suferi de hemolacrie - o afecțiune rară care îi face pe cei afectați să plângă cu lacrimi de sânge. Lacrimile pot avea o nuanță roșie sau pot părea ca și cum ar fi făcute în întregime din sânge.
Deși impactul vizual al hemolacriei este puternic și poate fi foarte înfricoșător, nu este întotdeauna un motiv de îngrijorare. Este un simptom al multor boli și poate fi un indiciu al unei tumori în sistemul care produce lacrimi.
De asemenea, poate fi provocată de conjunctivită sau de leziuni. Au existat cazuri de hemolacrie indusă de hormoni, la femeile mature. Unii cercetători sugerează că are legătură cu stresul extrem sau cu tulburările psihologice.
Profesorul Cunsolo: "Datele noastre proteomice, deși nu pot fi considerate ele singure exhaustive, ar putea indica faptul că, potrivit unor consemnări, el a suferit probabil, cel puțin în ultimii ani de viață, de o afecțiune patologică numită hemolacrie, adică putea vărsa lacrimi amestecate cu sânge. În plus, probabil că suferea și de procese inflamatorii ale căilor respiratorii și/sau ale pielii. După părerea noastră, este pentru prima dată când o astfel de cercetare a fost efectuată și a contribuit la aducerea în lumina reflectoarelor a stării de sănătate a lui Vlad Dracula Întregitorul.
Nu se poate nega faptul că mai multe persoane din Evul Mediu ar fi putut atinge aceste documente, dar este de asemenea de presupus că cele mai importante proteine antice ar trebui să fie înrudite cu prințul Vlad Țepeș, care a scris și semnat aceste scrisori”.
Studiul este publicat în revista ACS Analytical Chemistry.