Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Descoperire spectaculoasă în deșertul peruvian. Pot fi văzute doar de la mare înălțime. FOTO

Arheologii au descoperit sute de desene antice în deşertul peruvian cu ajutorul inteligenţei artificiale (IA), transmite marţi agenţia DPA.

Liniile Nazca, cu o vechime de 2.000 de ani, sunt desene gigantice reprezentând plante şi animale, care pot fi văzute doar din cer. Ele au fost declarate sit al Patrimoniului Mondial UNESCO în 1994.

Oamenii de ştiinţă au antrenat un model de IA pentru a citi fotografii aeriene realizate în zona sitului. Desenele, sau geoglifele, recent descoperite sunt mai mici şi mai vechi comparativ cu liniile Nazca şi alte contururi descoperite până în prezent.

Un total de 303 geoglife, reprezentând figuri umanoide şi de animale, au fost identificate cu ajutorul IA.

Cercetătorii au petrecut ulterior peste 2.600 de ore analizând manual fotografiile şi realizând inspecţii pe teren, la faţa locului.

"Analiza bazată pe IA a datelor de teledetecţie reprezintă un pas înainte important, o hartă completă a geoglifelor din regiunea Nazca nefiind încă disponibilă", a declarat cercetătorul Karsten Lambers pentru revista New Scientist, potrivit Agerpres.

El a avertizat, însă, că "până şi această tehnologie nouă şi puternică este mai probabil să găsească geoglifele cele mai vizibile (...) decât pe cele mai dificile care, probabil, sunt încă acolo".

Unele dintre noile desene descoperite fac aluzie la sacrificiul uman, înfăţişând capete decapitate şi balene ucigaşe (orcă) înarmate cu lame, au declarat cercetătorii.

"Pe unele obiecte de ceramică din perioada Nazca există scene care înfăţişează orci cu cuţite care taie capete umane", a declarat Masato Sakai pentru New Scientist. "Deci putem poziţiona orcile drept fiinţe care efectuează sacrificii umane".

Aproape 1.000 de desene candidat identificate cu ajutorul IA aşteaptă încă să fie inspectate în cadrul unor viitoare studii de teren, au precizat cercetătorii.

Studiul a fost publicat luni în jurnalul ştiinţific PNAS, potrivit Live Science.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult