Descoperire inedită. Islanda ar putea fi vârful unui continent scufundat în urmă cu 10 milioane de ani
Islanda ar putea fi ultima rămășiță vizibilă a unui continent de dimensiuni apropiate cu cele ale statului Texas - numit Icelandia - care s-a scufundat sub Oceanul Atlantic de Nord în urmă cu aproximativ 10 milioane de ani, potrivit unei noi teorii a unei echipe de geofizicieni și geologi, transmite Live Science.
Regiunea Atlanticului de Nord a fost cândva un teren complet uscat, care a alcătuit supercontinentul Pangeea. Geologii susțin că bazinul Oceanului Atlantic de Nord s-a format atunci când Pangeea a început să se destrame în urmă cu 200 de milioane de ani și că Islanda s-a format acum aproximativ 60 de milioane de ani deasupra unui panou vulcanic lângă centrul oceanului.
Potrivit noii teorii, continentul pierdut al Islandiei a rămas ca o fâșie neîntreruptă de pământ uscat de cel puțin 300 de kilometri lățime care a rămas deasupra apei până acum aproximativ 10 milioane de ani. În cele din urmă, capetele estice și vestice ale Islandiei s-au scufundat și a rămas doar Islanda.
Teoria ar explica de ce rocile de sub Islanda modernă au o grosime de aproximativ 40 km în loc de o grosime de aproximativ 8 km, ceea ce ar fi de așteptat dacă Islanda s-ar fi format peste un panou vulcanic.
”Acest lucru ne-a făcut imediat să ne dăm seama că regiunea continentală era mult mai mare decât Islanda însăși. Există un continent ascuns chiar sub mare”, au precizat cercetătorii.
Potrivit estimarilor experților, Icelandia se întindea pe mai mult de 600.000 de kilometri pătrați de uscat între Groenlanda și Scandinavia, o zonă puțin mai mică decât Texas. Astăzi, Islanda măsoară aproximativ 103.000 de km pătrați.