De ce este noul coronavirus atât de puternic. Care sunt explicațiile cercetătorilor
Noul coronavirus, SARS-CoV-2, se atașează de celulele umane prin ceea ce se numește "proteină spike", potrivit unui raport al Live Science.
După ce proteina se leagă de receptorul celulelor umane - o proteină de pe suprafața celulei care servește ca o ușă în celulă - membrana virală fuzionează cu membrana celulelor umane, permițând genomului virusului să intre în acestea.
Toate coronavirusurile se atașează de celulele umane prin proteine spike, dar unele coronavirusuri au proteine spike cu structuri diferite.
În februarie, un grup de cercetători de la Universitatea din Texas și de la Institutele Naționale de Sănătate au trasat structura moleculară a proteinei spike a noului coronavirus.
Acum, un alt grup de cercetători au folosit razele X pentru a explora în continuare proteina spike a coronavirusului și receptorul de celule umane de care se leagă. Scopul lor a fost să înțeleagă de ce proteina spike a acestui coronavirus este atât de bună la infectarea celulelor, în comparație cu un coronavirus similar, cunoscut sub numele de SARS-CoV, care a provocat focarul sever al sindromului respirator acut (SARS) în 2003.
Atât SARS-CoV, cât și SARS-CoV-2 se leagă de același receptor uman, cunoscut sub numele de ACE2. Ei au descoperit că diferă câteva mutații genetice ce au condus proteina spike a SARS-CoV-2 să dezvolte o „creastă” moleculară mai compactă decât cea a SARS-CoV.
Această structură mai compactă, și alte câteva mici diferențe, permite SARS-CoV-2 să se atașeze mai puternic de receptorul ACE2 uman, permițându-i astfel să infecteze mai bine celulele și să se răspândească mai rapid decât SARS.
Până în prezent noul coronavirus a infectat peste 1.172.889 de persoane dintre care 62.829 au decedat.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!