Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum poate fi transmis COVID-19 prin ochi. Cercetătorii au descoperit virusul în lacrimi

SARS-CoV-2, virusul care a declanşat pandemia de COVID-19, este prezent şi în secreţiile oculare ale pacienţilor testaţi pozitiv şi, prin urmare, poate fi o altă sursă importantă de contagiere, potrivit unui studiu realizat în Italia.

Studiul publicat de revista Annals of Internal Medicine arată că, după prelevarea unei mostre oculare la trei zile după internarea unui pacient testat pozitiv la spitalul Spallanzani la sfârşitul lunii ianuarie, care suferea de conjunctivită bilaterală, cercetătorii institutului au reuşit să detecteze virusul în probele recoltate.

Acest lucru demonstrează replicarea virusului SARS-CoV-2 şi în ţesuturile conjunctive, notează autorii studiului.

Este o descoperire majoră, potrivit unui comunicat al spitalului Spallanzani, cu implicaţii importante pentru sănătatea publică, iar OMS a cerut informaţii despre acest studiu atunci când acesta se afla în fază preliminară.

Ochii, potențială sursă de contagiere

 

Citește și
Aeroport
Țara din Europa care a ridicat interdicția de a călători în străinătate. Oamenii pot deja să plece în vacanță

"Această investigaţie arată că ochii, nu numai că sunt o poartă de intrare pentru ca virusul să pătrundă în corp, ci şi că ei sunt o sursă potenţială de contagiere", a comentat Concetta Castilletti, directoarea Unităţii Operative a Virusurilor Emergente de la Laboratorul de Virusologie Spallanzani.

Prin urmare, este "necesară utilizarea adecvată de dispozitive de protecţie în situaţii precum examinările oftalmologice, considerate relativ sigure, în contextul noului risc risc de contagiere pe care îl reprezintă virusul", a spus ea.

Potrivit institutului, sunt necesare şi alte studii pentru a verifica perioada de timp în care virusul rămâne activ şi este potenţial infecţios în secreţiile oculare.

Zona cea mai vulnerabilă din corp

 

De asemenea, două tipuri de celule din cavitatea nazală au fost identificate drept cele mai probabile puncte de intrare a coronavirusului în corpul uman, a concluzionat o echipă internaţională de cercetători.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că două tipuri de celule prezentau niveluri ridicate ale proteinelor de intrare pe care le foloseşte COVID-19 pentru a pătrunde în corp.

Iar conform unor studii anterioare, eşantioanele prelevate cu ajutorul tampoanelor speciale din nasul pacienţilor cu COVID-19, simptomatici sau asimptomatici, prezentau concentraţii virale mai mari în comparaţie cu cele prelevate din gât.

Lista simptomelor noului coronavirus

 

În general, simptomele noului coronavirus pot fi asemănătoare cu cele ale gripei, printre acestea numărându-se febra, tusea şi durerile în gât, în timp ce unele persoane pot să nu prezinte simptome, fiind totuşi capabile să transmită virusul.

O listă cu simpomele noului coronavirus ce au fost descoperite până în prezent este disponibilă aici.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult