Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum explică specialiștii spectacolul de culori și lumini de pe cerul României. Are legătură cu furtuna solară uriașă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Specialiștii au venit cu explicații după spectacolul de culori și lumini de pe cerul României. Aurora Boreală a avut una dintre cele mai intense apariții, spun experții. 

O explozie solară puternică a făcut ca fenomenul să poată fi admirat în toată splendoarea lui în țara noastră, dar și în alte zone din Europa și Statele Unite.

Anul acesta s-au înregistrat cele mai puternice furtuni geomagnetice din ultimele două decenii.

Aurora boreală s-a văzut cel mai bine prin obiectivele aparatelor de fotografiat. Iar faptul că pozele au fost mai colorate decât ce am văzut noi cu ochiul liber are o explicație.

Cristian Presură, fizician: "Aceste aparate de fotografiat reușesc să scoată culorile mult mai bine decât le vedem noi cu ochiul liber. Ochiul uman vede, de obicei, foarte bine în verde. Roșul nu îl vedem așa de bine. Îl vedem decât atunci când este foarte, foarte intens."

Citește și
aurora boreala
Aurora boreală a apărut din nou în România, cu lumini spectaculoase pe cerul nopții. Ce se întâmplă cu Soarele

Spectaculoasa auroră a putut fi văzută în mai multe zone din țară.

Aurora a fost vizibilă și în București, și nu doar în zone de la marginea orașului. A fost una dintre cele mai intense apariții pe cerul României, spun astronomii, iar asta are legătură cu furtuna solară uriașă care a lovit Pământul, încadrată de specialiști în gradul 4, pe o scară de la 1 la 5.

De altfel, soarele se află la o activitate maximă, așa că erupțiile solare au fost intense toată săptămâna.

Odată pătrunse în atmosfera Pământului, particulele solare se ciocnesc de diverse gaze care plutesc în aer, și care încep să strălucească. Fiecare gaz strălucește într-o culoare diferită, în funcție de altitudine.

La o altitudine mai mică de 100 de kilometri - vom vedea pe cer o auroră albastră spre violet. Aceasta este vizibilă, în special, la Polul Nord și Sud, acolo unde câmpul magnetic este mai slab, iar particulele solare pătrund mai adânc în atmosfera Pământului.

În România este aproape imposibil să o vedem în aceste nuanțe. Putem vedea însă aurora în culoarea verde care apare la o altitudine mai mare de peste 100 de kilometri sau, și mai des, pe cea roșie, care se formează la altitudini de peste 300 de kilometri.

Adrian Bîlba, cercetător științific: "Soarele are o activitate ciclică la 11 ani și suntem în vârful acesteia până prin 2025, pe la jumătatea anului, când se va mai liniști."

Cu alte cuvinte, și în perioada următoare vom avea șansa să admirăm din România spectacolul splendid de culori al Aurorei Boreale.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult