Continentul dispărut care a avut nevoie de aproape 400 de ani pentru a fi găsit
Cecetătorii au găsit un continent dispărut după 375 de ani, care a făcut parte dintr-un supercontinent străvechi care includea Antarctica de Vest și Australia de Est.
"Marele continent sudic" a fost teoretizat încă din epoca romană și a fost chiar descoperit parțial în anii 1600.
Cu toate acestea, va fi nevoie de aproape 400 de ani pentru ca geologii să se pună în sfârșit de acord asupra noului continent.
Descoperirea inițială a avut loc în 1642, când omul de afaceri și marinarul olandez Abel Tasman a pornit în căutarea celui de-al optulea continent evaziv - cunoscut și sub numele de Terra Australis în latină.
Plecând din Jakarta, Indonezia, Tasman a debarcat în cele din urmă pe Insula sudică a Noii Zeelande și a început să exploreze.
Totuși, înainte de a pune piciorul pe uscat, el a dat peste localnicii Māori care nu au fost deloc impresionați de marinarul european.
De fapt, aceștia au fost atât de revoltați de prezența sa încât au izbit alte canoe care încercau să se apropie de continent și pe cele care transportau mesaje către nava principală.
După ce nu a reușit să găsească noul pământ, Tasman a navigat spre Jakarta și nu s-a mai întors niciodată.
Zealandia are o suprafață de aproximativ 4,9 milioane de km pătrațiÎn mod paradoxal, aceasta a fost prima dată când cineva ar fi înregistrat informații despre misteriosul al optulea continent. Aproape 400 de ani mai târziu, geologii GNS au anunțat descoperirea unui nou continent numit „Zealandia” sau „Te Riu-a-Māui”, în dialectul Māori.
Se pare că acest continent, care are o suprafață de aproximativ 4,9 milioane de km pătrați și care nu se poate vedea cu ochiul liber, deoarece este în mare parte sub ocean, potrivit Unilad.
De asemenea, vastul continent făcuse parte din vechiul supercontinent Gondwana, care includea și cea mai mare parte a Antarcticii de Vest și a Australiei de Est, în urmă cu peste 500 de milioane de ani.
Cu toate acestea, cu aproximativ 105 milioane de ani în urmă, Zealandia a început să se "desprindă" de supercontinent din motive pe care geologii încă nu le înțeleg pe deplin.
"Este un proces pe care încă nu îl înțelegem pe deplin, Zealandia a început să se îndepărteze", a explicat Andy Tulloch, unul dintre geologii de la Institutul de Cercetare Zealand Crown GNS Science care a făcut descoperirea din 2017.
Pe măsură ce Zealandia a făcut acest lucru, a început să se scufunde sub ocean, peste 94% dintre ele rămânând sub apă timp de milenii.
"Acesta este un exemplu despre cum ceva foarte evident poate dura ceva timp pentru a fi descoperit", a adăugat Tulloch, care a explicat că acest continentul se află la o adâncine de 2 km sub apă.
Colegul său, Nick Mortimer, care a condus studiul, a glumit spunând că este "destul de cool" și a explicat de ce a durat atât de mult timp pentru a fi descoperit.
"Dacă vă gândiți la asta, fiecare continent de pe planetă are diferite țări pe el, dar există doar trei teritorii pe Zealandia", a spus el.