Concurs pentru cei care îşi doresc să devină astronauţi, lansat de Agenţia Spaţială Europeană. Cum poți participa
Your browser doesn't support HTML5 video.
Pentru prima dată, şi România participă la această cursă. Se poate înscrie, aşadar, orice român care visează să ajungă în spaţiu, însă condiţiile nu sunt tocmai uşoare.
Cristian Lazăr este unul dintre românii interesaţi.
Cristian Lazăr, inginer spațial: „În fiecare zi ţintesc ochii sus spre cer, ziua la avioane şi noaptea la stele. Competiţia va fi mare, va fi o foarte mare şansă de noroc, nu doar de abilităţi. Iar eu, de obicei, am fost norocos în viaţa asta, poate şi acum va fi norocul de partea mea, pe lângă faptul că eu mă pregătesc de 15 ani să fiu astronaut, pe toate planurile: mintal, fizic, academic, profesional”.
Cei care îşi doresc să devină astronauţi au timp până la finalul lunii mai să trimită documentele către Agenţia Spaţială Europeană, care nu a mai organizat un astfel de concurs de peste 11 ani.
Conditiile sunt destul de stricte: doritorii trebuie să aibă până în 50 de ani şi să aibă o diplomă de master în ştiinţe: inginerie, matematică, tehnologie, de exemplu, şi o experienţă de lucru de trei ani după absolvire. Poate cea mai importantă este însă starea psihică, pentru că un astronaut trebuie să fie calm şi să se descurce în condiţii de stres. Condiţia fizică bună este de asemenea esenţială şi le cresc şansele celor care au şi doctorat, un certificat de pilot sau au fost exploratori - alpinişti, de pildă”.
Femeile sunt încurajate să participe, însă condiţiile sunt la fel de stricte.
Silvia Batorii, inginer de sistem software pentru aplicaţii spaţiale: „Cred că este o oportunitate incredibilă şi rară de a face parte dintre puţinii aleşi să meargă în spaţiu, să reprezinte omenirea. Mi-aş dori foarte mult să văd pământul din spaţiu, e un vis pe care îl voi purta cu mine toată viaţa. Ideea e că din cauza unei probleme medicale, am o problemă oftalmologică, mă descalifică”.
În octombrie vor fi anunţaţi câştigătorii.
Marius Ioan Piso, președintele Agenției Spațiale Române: „În următorii 2-3 ani va fi antrenat, după care va fi programat la unul din zborurile spre Staţia Spaţială Internaţională, în primul rând. Este probabil să continue programul Artemis pentru zbor cu echipaj uman pe Lună şi este aproape sigur că şi un astronaut al Agenţiei Spaţiale Europene va fi selectat pentru primele zboruri pe Lună, în jurul anilor 2024-2025, adică aproape. Şi aceasta este o miză destul de serioasă”.
Se anunţă şi un salariu motivant, la nivelul funcţionarilor publici europeni. Viaţa de astronaut nu este deloc uşoară.
Marius Ioan Piso, președintele Agenției Spațiale Române: „Austronautul e foarte chinuit din punctul ăsta de vedere. Trebuie să ai un program riguros, să facă nişte experimente pentru care repetă de nu ştiu câte ori pe sol, trebuie să facă asta, asta, asta, are un timp al lui foarte limitat, doarme doar în anumite locuri, în anumite poziţii”.
În spaţiu vor putea ajunge şi turişti. Nu foarte curând, dar există planuri serioase pentru un hotel spaţial. Aşa că visurile copiilor de acum vor deveni cel mai probabil realitate.
Sursa: Pro TV
Etichete: concurs , spatiu , astronaut , agenția spațială europeană
Dată publicare: 01-04-2021 18:33