Cercetătorii finlandezi au reuşit să producă proteine "din aer". Când vor apărea primele produse
Proteina este produsă din bacteriile din sol, hrănite cu hidrogen, produs prin electroliza apei, iar cercetătorii spun că este o sursă de hrană obţinută fără a polua mediul.
Cercetătorii finalndezi au deschis şi o fabrică-pilot la marginea capitalei Helsinki şi au reuşit să atragă investiţii de 5,5 milioane de euro. Aceştia apreciază că în cazul în care preţul energiei (necesară la electroliză, n.r.) va rămâne la acelaşi nivel ca în prezent, hrana produsă din acest tip de proteină va avea un preţ similar cu cel al produselor din soia. Acest lucru ar putea fi posibil chiar din 2025.
Din această proteină obţinută "din aer", oamenii de ştiinţă produc un fel de făină, numită Solein, care nu are niciun gust şi care va putea fi folosită ca aditiv ailmentar.
Solein ar putea înlocui uleiul de palmier, folosit la producerea produselor de patiserie, a îngheţatei, pastelor şi chiar a pânii.
Pentru a produce Solein, cercetătorii descopun apă prin electroliză, pentru a obţine hidrogen.hrănesc cu hidrogen, dioxid de carbon şi minerale bacteriile, care, în schimb, produc proteine.