Cercetătorii au descoperit urme ale unei galaxii devorate de galaxia noastră
Galerie foto
Un indiciu descoperit de cercetători, și care a indicat o astfel de coliziune în urmă cu zece miliarde de ani, a fost faptul că stelele galaxiei înghiţite se deplasează într-o altă direcţie decât restul stelelor din galaxia noastră.
"Stelele se mişca în direcţia opusă decât majoritatea stelelor din Calea Lactee", a precizat Amina Helmi, astronom în cadrul Universităţii din Groningen, Olanda.
Foto: Ciocnirea perechii de galaxii denumită "Șoriceii" (botezată așa datorită cozilor lungi)
Un al doilea indiciu al ciocnirii a fost faptul că stelele cu traiectorii ciudate se formaseră şi diferit de restul stelelor.
"Atunci când ne-am uitat la compoziţia lor chimică, am văzut că stelele aveau o secvenţă chimică separată. (...) O astfel de secvență nu poate fi găsită decât dacă stelele respective s-au format în altă parte, într-o galaxie mai mică", a mai precizat Amina Helmi.
Foto: Două galaxii care se ciocnesc (Sursă foto: NASA)
Galaxia înghiţită în urmă cu zece miliarde de ani nu a fost, însă, prima care a avut această soartă. Până acum, cercetătorii au descoperit urme a cel puţin 24 de galaxii mai mici înghiţite de Calea Lactee de la formarea ei, în urmă cu 13,5 miliarde de ani, încoace.
În aproximativ patru miliarde de ani însă, calculele existente arată ca şi Calea Lactee ar putea suferi aceeaşi soartă, în urma unei ciocniri cu Galaxia Andromeda, mult mai mare.
Foto: Galaxia Andromeda
Fenomenul ciocnirii galaxiilor nu este unul nemaintâlnit până acum, însă este mai puţin violent decât am putea crede.
Datorită vastităţii spaţiului, corpurile cereşti rar se ciocnesc unul cu altul. În schimb, galaxiile se unesc, formând una mai mare.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: National Geographic
Etichete: calea lactee , ciocnire , stele , galaxii
Dată publicare: 02-11-2018 21:14