Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cel mai îndepărtat obiect construit de om își continuă drumul în spațiu. Soluția NASA pentru ca sonda să poată zbura

Inginerii NASA au reușit o performanță incredibilă: trecerea vechii sonde Voyager 1 a agenției - cel mai îndepărtat obiect creat de om existent. la un alt set de propulsoare.

Reușita cercetătorilor este dată atât de vechimea obiectului, dar și de faptul că acesta se află la marginea sistemului solar, notează Futurism.

Unele dintre propulsoarele navei spațiale, vechi de 46 de ani, au început să acumuleze dioxid de siliciu, rezultatul aparent al ruperii unei diafragme de cauciuc din rezervorul de combustibil. Materialul a redus eficiența propulsoarelor, forțând NASA să găsească o soluție. Soluția inginerilor: reactivarea unui set diferit de propulsoare pentru a continua să funcționeze.

Manevra, încheiată cu succes la sfârșitul lunii august, îi dă lui Voyager 1 încă o șansă la viață. Sonda a fost supusă de ceva timp unui regim de extindere a periodei de utilizare dată fiind vechimea sa. Voyager 1 are trei seturi de propulsoare, care au fost concepute pentru a o ajuta să efectueze mai multe manevre. Cu toate acestea, acum că se află pe o traiectorie dreaptă, către exteriorul sistemului solar, „nevoile sale în materie de propulsoare sunt mai simple, iar oricare dintre ramurile propulsoarelor poate fi utilizată pentru a alinia nava către Pământ”, potrivit NASA.

Nu este prima dată când inginerii au trebuit să treacă la un alt set de propulsoare. Atât în 2002, cât și în 2018, echipele au schimbat sonda cu o ramură diferită din cauza unei acumulări similare de material. Cea mai recentă mișcare a echipei a fost să treacă la o ramură a propulsoarelor de propulsie a atitudinii, care fusese deja parțial înfundată, dar într-un grad mai mic.

Problemele legate de alimentarea cu energie și de temperatură complică lucrurile. După ce „au oprit toate sistemele neesențiale de la bord, inclusiv unele de încălzire” pentru a economisi energie, atât Voyager 1, cât și geamănul său Voyager 2 s-au răcit. În consecință, inginerii au trebuit să încălzească propulsoarele înainte de a le repune în funcțiune pentru a evita orice deteriorare. Cu toate acestea, pornirea încălzire ar putea pune prea multă presiune pe sursele de alimentare tot mai reduse ale navei spațiale.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult