Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce se întâmplă în adâncul Pământului. Oamenii de știință au confirmat o încetinire a rotației nucleului interior

În adâncul Pământului se află o minge metalică solidă care se rotește independent de planeta noastră, ca un capac ce se învârte în interiorul unui capac mai mare, învăluit în mister.  

Acest miez interior a intrigat cercetătorii încă de la descoperirea sa de către seismologul danez Inge Lehmann în 1936, iar modul în care se mișcă - viteza și direcția de rotație - a fost în centrul unei dezbateri care a durat decenii.

Un număr din ce în ce mai mare de dovezi sugerează acum că rotația nucleului s-a schimbat dramatic în ultimii ani, însă oamenii de știință au rămas divizați cu privire la ceea ce se întâmplă exact - și ce înseamnă acest lucru.

O parte din problemă este că interiorul profund al Pământului este imposibil de observat sau de eșantionat direct. Seismologii au obținut informații despre mișcarea nucleului interior examinând modul în care se comportă undele provenite de la cutremurele mari care lovesc această zonă.

Variațiile dintre undele de intensitate similară care au trecut prin miez în momente diferite au permis oamenilor de știință să măsoare schimbările în poziția miezului interior și să calculeze rotația acestuia.

Citește și
Metoda prin care oamenii au reușit să supraviețuiască uneia dintre cele mai mari erupții vulcanice din istoria Pământului
Metoda prin care oamenii au reușit să supraviețuiască uneia dintre cele mai mari erupții vulcanice din istoria Pământului

"Rotația diferențială a miezului interior a fost propusă ca fenomen în anii '70 și '80, dar abia în anii '90 au fost publicate dovezi seismologice", a declarat pentru CNN dr. Lauren Waszek, lector superior de științe fizice la Universitatea James Cook din Australia.

Însă cercetătorii s-au contrazis cu privire la modul de interpretare a acestor constatări, "în primul rând din cauza provocării de a face observații detaliate ale nucleului interior, din cauza îndepărtării acestuia și a datelor limitate disponibile", a spus Waszek.

Ca urmare, "studiile care au urmat în următorii ani și decenii nu sunt de acord cu privire la rata de rotație și, de asemenea, la direcția acesteia în raport cu mantaua", a adăugat ea. Unele analize au propus chiar ca miezul să nu se rotească deloc.

Un model promițător propus în 2023 descrie un nucleu interior care, în trecut, s-a rotit mai repede decât Pământul însuși, dar care acum se rotește mai încet. Oamenii de știință au raportat că, pentru o vreme, rotația nucleului a coincis cu rotația Pământului.

Apoi a încetinit și mai mult, până când miezul s-a deplasat înapoi în raport cu straturile de fluid din jurul său. La momentul respectiv, unii experți au avertizat că sunt necesare mai multe date pentru a susține această concluzie, iar acum o altă echipă de oameni de știință a furnizat noi dovezi convingătoare pentru această ipoteză privind rata de rotație a miezului interior.

Cercetările publicate la 12 iunie în revista Nature nu numai că confirmă încetinirea nucleului, dar susțin propunerea din 2023 conform căreia această decelerare a nucleului face parte dintr-un model de decenii de încetinire și accelerare.

Noile descoperiri confirmă, de asemenea, că modificările vitezei de rotație urmează un ciclu de 70 de ani, a declarat coautorul studiului, Dr. John Vidale, profesor decan de științele Pământului la Colegiul Dornsife de Litere, Arte și Științe al Universității California de Sud.

"Ne-am certat pe această temă timp de 20 de ani și cred că acest lucru o confirmă", a declarat Vidale.

Seismografele au dezvăluit, de asemenea, că, în timpul ciclului său de 70 de ani, rotația miezului încetinește și accelerează în ritmuri diferite, "ceea ce va necesita o explicație", a spus Vidale.

O posibilitate este ca miezul interior metalic să nu fie atât de solid pe cât se aștepta. Dacă se deformează pe măsură ce se rotește, acest lucru ar putea afecta simetria vitezei sale de rotație, a spus el. Calculele echipei sugerează, de asemenea, că nucleul are rate de rotație diferite pentru mișcarea înainte și înapoi, ceea ce adaugă "o contribuție interesantă la discurs", a spus Waszek.

Dar adâncimea și inaccesibilitatea nucleului interior înseamnă că incertitudinile rămân, a adăugat ea.

În ceea ce privește faptul dacă dezbaterea privind rotația nucleului s-a încheiat cu adevărat sau nu, "avem nevoie de mai multe date și de instrumente interdisciplinare îmbunătățite pentru a cerceta acest aspect în continuare", a spus Waszek.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult