Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce se întâmplă dacă ai cădea într-o gaură neagră. O simulare epică NASA arată în câte secunde apare finalul inevitabil VIDEO

Cum ar fi să cazi dincolo de orizontul de evenimente al unei găuri negre? O nouă simulare NASA oferă o privire asupra fizicii bizare a spaghetificării. Și îți arată în cât timp ai fi complet dematerializat: 12,8 secunde.  

Te-ai întrebat vreodată cum ar fi să cazi într-o gaură neagră? O nouă simulare NASA are răspunsul - inclusiv finalul inevitabil și zdrobitor, scrie Live Science.

Cercetătorii au creat noua simulare folosind supercomputerul Discover de la Centrul NASA pentru Simulare Climatică. Acesta arată un spectator plonjând prin discul de acreție al gazului strălucitor din jurul unei găuri negre supermasive precum cea din centrul Căii Lactee.

Privitorul se îndreaptă spre plonjare, trecând pe lângă urme fantomatice de particule luminoase care au orbitat de mai multe ori gaura neagră, ajungând în cele din urmă în punctul fără întoarcere: orizontul evenimentelor, de unde nimic, nici măcar lumina, nu poate scăpa.

Găurile negre sunt cele mai dense obiecte din univers. Nimeni nu știe exact cum arată materia dincolo de orizontul de evenimente al unei găuri negre, dar cercetătorii știu foarte multe despre fizica ce înconjoară aceste puncte ultra-dense din spațiu.

Citește și
Astronomii au descoperit o gaură neagră care înghite un Soare pe zi
Astronomii au descoperit o gaură neagră care înghite un Soare pe zi
Spaghetificare- procesul prin care obiectele care se apropie de găurile negre cu masă stelară

În jurul unei găuri negre, forțele gravitaționale sunt atât de puternice încât continumuul spațiu-timp însuși se deformează. Obiectele (și spațiul-timp însuși) se apropie de viteza luminii; la aceste viteze, timpul pare să încetinească, astfel încât o persoană care orbitează o gaură neagră timp de șase ore într-o navetă spațială ar îmbătrâni cu 36 de minute mai încet decât colegii săi de echipaj de pe nava-mamă, explică NASA.

Cele mai comune găuri negre din univers sunt de dimensiunea unei stele. Aceste găuri negre cu masă stelară au orizonturi mici de evenimente, iar schimbările gravitaționale extreme pe distanțe mici produc forțe de maree violente în jurul lor.

Obiectele care se apropie de găurile negre cu masă stelară sunt adesea rupte înainte de a ajunge chiar la orizontul evenimentelor, într-un proces numit spaghetificare.

Imaginează-ți ca și cum cazi cu picioarele înainte în gaura neagră: gravitația care acționează asupra picioarelor tale ar fi mai puternică decât cea care acționează asupra capului tău, determinând corpul tău să se întindă ca niște spaghete.

În noua simulare, astrofizicianul Jeremy Schnittman de la Centrul de Zbor Spațial Goddard al NASA a ales în schimb să reproducă ceea ce s-ar putea întâmpla dacă cineva se apropie prea mult de o gaură neagră supermasivă, precum cea din centrul Căii Lactee.

Datorită dimensiunii lor, aceste găuri negre supermasive sunt ca niște mări vaste și calme în comparație cu găurile negre de masă stelară. Tot vei fi spaghetificat dacă te încadrezi într-unul, dar s-ar putea să treci mai întâi de orizontul evenimentului.

Forțele gravitaționale ale găurii negre distrug orice urmă de materie în 12,8 secunde

Gaura neagră din centrul Căii Lactee a fost fotografiată de Telescopul Event Horizon. În imagini, arată ca o gogoașă de gaz strălucitor - cunoscut sub numele de disc de acreție - care înconjoară un loc de întuneric infinit. Prin acest disc de acreție, privitorul cade în noua simulare.

Când ating orizontul evenimentelor, cerul se îngustează și întunericul începe să se închidă; aici, lumina strălucește, dar nu poate pleca niciodată.

Forțele gravitaționale zdrobitoare distrug observatorul la doar 12,8 secunde după ce acesta trece de orizontul evenimentelor. Microsecunde mai târziu, orice a mai rămas din materia lui ultracomprimată lovește singularitatea, centrul găurii negre.

Este o călătorie de 128.000 de kilometri de la orizontul evenimentului până la singularitate, dar se întâmplă cât ai clipi.

Schittman a simulat, de asemenea, un scenariu nefatal în care un astronaut orbitează de câteva ori o gaură neagră și apoi evadează înapoi în spațiu.

„Simularea acestor procese greu de imaginat mă ajută să conectez matematica relativității cu consecințele reale din universul real”, a spus Schittman.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult