Modifica setarile cookie
Toate categoriile

A fost lansată prima misiune spaţială europeană către planeta Mercur. VIDEO

Your browser doesn't support HTML5 video.

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi Agenţia Spaţială de Explorare Aerospaţială Japoneză (JAXA) au lansat doi sateliţi către planeta Mercur, cel mai apropiat corp ceresc de Soare şi totodată una dintre cele mai mici planete din Sistemul Solar.

Denumită BepiColombo, aceasta este prima misiune către planeta Mercur susţinută atât de agenţia japoneză, cât şi de cea europeană, drumul până la destinaţie urmând a dura şapte ani, a mai precizat Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

Foto: Reprezentare artistică a sateliților misiunii BepiColombo

Misiunea sateliților cuprinde următoarele obiective:

- cum a apărut şi cum a evoluat planeta Mercur; - cum arată compoziţia interioară a planetei; - studiul activităţii vulcanice, tectonice, precum şi al polilor planetei; - caracteristicile şi originile câmpului magnetic al planetei; - studiul structurii, dinamicii, compoziţiei şi originilor magnetosferei şi exosferei planetei; - verificarea modului în care Teoria Relativității a lui Albert Einstein se aplică planetei.

"Mercur nu se prea încadrează în teoriile noastre privitoare la modul în care Sistemul Solar s-a format, şi nu ne putem înţelege propria planetă decât dacă înţelegem şi Mercur", a precizat Dave Rothery, profesor la The Open University din Marea Britanie, citat de BBC.

Citește și
asteroid Osiris-Rex
O sondă NASA a fotografiat un asteroid care se apropie de Terra

Foto: Obiectivele misiunii BepiColombo

Din partea ESA a fost lansat satelitul Mercury Planetary Orbiter (MPO), iar din partea JAXA, a fost lansat Mercury Magnetospheric Orbiter (MMO). Iar sateliții au fost lansați în spaţiu de pe cosmodromul din Kourou, Guiana Franceză, cu ajutorul unei rachete Ariane 5.

Câteva lucruri despre planeta Mercur:

- are o temperatură la suprafaţă ce variază între -180 de grade Celsius şi 450 de grade Celsius; - o singură zi (adică rotaţia în jurul propriei axe) pe Mercur durează cât 58 de zile pe Pământ; - Mercur are nevoie de doar 88 de zile pentru a efectua o rotaţie completă în jurul Soarelui. Din acest motiv, civilizaţiile din Antichitate credeau că, de fapt, Mercur reprezintă două stele; - este denumită după zeul roman Mercur; - astronomii nu şi-au dat seama că Mercur este planetă decât în anul 1543, atunci când Nicolaus Copernicus şi-a prezentat modelul care punea Soarele în centrul Sistemului Solar, în locul Pământului (altfel cunoscut şi drept sistemul heliocentric).

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult