Sprijin de la stat pentru firmele care le oferă angajaților abonamente la sala de sport
Your browser doesn't support HTML5 video.
Potrivit unui proiect de lege ajuns la vot final, cheltuielile angajatorilor cu sala de fitnes, yoga, înot, și chiar cursurile dans, vor fi deductibile. Fiecare firmă va putea reține până la 400 de euro anual, pentru fiecare salariat.
Ca să facă sport, un tânăr plătește 200 de lei în fiecare lună unei companii care îi dă acces în mai multe săli de fitness din București. Spune însă că i-ar prinde bine dacă angajatorul ar mai suplini din costuri, mai ales că are de gând să se țină de treabă.
Angajat: „De patru ori. Încerc să fac un cerc complet, să lucrez tot corpul și încerc să mă mențin cu chestia asta, pentru că dacă nu mă duc mai mult timp se pierde progresul”.
În acest moment, puține companii le oferă angajaților, ca beneficiu extrasalarial, abonamente de sport. Și asta pentru că este destul de costisitor.
Abonamentele, care costă câteva sute de lei pe lună, sunt impozitate cu 2,25%, atât la angajator, cât și la angajat.
Elena Dan, antrenor personal: „Sunt companii mari care au renunțat la acest beneficiu și atunci oamenii au trebuit să își plătească singuri abonament la sală. Ne-ar plăcea să avem sala plină. Și acest ajutor cred că pentru toată lumea e un beneficiu”.
Odată cu noile modificări, toate aceste cheltuieli vor fi deductibileAlfred Robert Simonis, inițiator: „Și până acum se puteau face aceste abonamente, dar plăteai CAS, CASS, impozit pe venit și așa mai departe. Vor fi deduceri pe aceste sume. Impactul bugetar este zero. Este un cerc care se închide în avantajul tuturor, angajatorul plătește abonamentul angajatului, angajatul face sport, sala de sport câștigă și angajatorul nu plătește nimic”.
Cu alte cuvinte, nici angajatorul, nici angajatul nu mai plătesc nimic pentru activitățile sportive, în limita a 400 de euro pe an.
Geirge Tuță, inițiator: „Fiecare angajator trebuie să plătească niște taxe. Din aceste taxe el poate alege ca, în limita a 400 de euro pe an, să cumpere niște servicii sportive pentru angajații săi”.
Angajatorii vor putea alege dintre abonamente la fitness, înot, yoga sau pilatesNu doar mersul la sala de forță intră în calcul. Ci și cel la sala de dans, de exemplu, care în fond este tot un fel de sport. De altfel, o oră de dans poate egala cu succes un antrenament la sală. Pe lângă faptul că facem mișcare, un astfel de dans poate fi și o adevărată terapie.
Marius Vilaia, instructor de dans: „Mulți dintre cursanții noștri vin la cursuri imediat după serviciu. E un mod de relaxare pentru ei după o zi stresantă”.
Angajatorii vor putea alege și abonamente la înot, yoga ori pilates.
Toate aceste modificări ar putea dubla numărul celor care fac mișcare, spun autoritățile, în condițiile în care acum suntem pe ultimul loc din întreaga Uniune Europeană și la acest capitol.
Dacă în 2022, undeva la 950.000 de români aveau un abonament de sport, în următorii nouă ani numărul lor ar putea depăși 2,4 milioane.
Sursa: StirilePROTV
Dată publicare: 14-12-2022 18:00