Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Legendarul Ayron Senna a fost proclamat "Patron al sportului brazilian"

Regretatul pilot brazilian Ayrton Senna, triplu campion mondial de Formula 1, a fost proclamat, miercuri, "Patron al sportului brazilian".  

Legea care conferă pilotului acest titlu postum a fost publicată în Monitorul Oficial al Uniunii, după ce a fost semnată de vicepreşedintele brazilian Geraldo Alckmin, care exercită interimatul ca şef al statului, ca urmare a călătoriei pe care preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva o efectuează în Spania şi Portugalia, informează EFE, citată de Agerpres.

Omagiul adus lui Senna, care a murit la data de 1 mai 1994 într-un accident produs în timpul Marelui Premiu al statului San Marino, pe circuitul de la Imola, a fost o iniţiativă a deputatului Filipe Barros. După ce a trecut prin Camera Inferioară, protectul de lege a fost aprobat pe 29 martie de plenul Senatului brazilian.

"Ayrton Senna a stabilit un nou nivel de excelenţă pentru acest sport. A fost neobosit în a căuta să-şi depăşească propriile limite şi a fost responsabil pentru unele dintre momentele cele mai marcante din memoria fanilor brazilieni", a precizat Barros în textul cu care îşi justifica proiectul.

"La apogeul performanţei sale, el a reprezentat una dintre puţinele speranţe ale unui popor lipsit de victorii şi mari cuceriri. Şi, cu fiecare cucerire, şi-a exprimat clar mândria de a fi brazilian", a declarat senatorul Dario Berger, care a fost raportor al proiectului în Senat.

Citește și
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel se retrage din Formula 1

Proiectul de lege citează diferite sondaje care îl indică pe pilot drept "erou naţional şi unul dintre marii sportivi din istoria Braziliei".

Ayrton Senna a murit la vârsta de 34 de ani

Ayrton Senna s-a născut pe 12 martie 1960 la Sao Paulo şi a murit la doar 34 de ani, după ce a pierdut controlul monopostului său la o viteză de 300 km/h şi s-a izbit de parapetul de pe marginea pistei în timp ce parcurgea al şaptelea tur în Marele Premiu al San Marino.

Decesul său a fost un adevărat şoc naţional în Brazilia, ţară pe care a lăsat-o orfană, pentru că după dispariţia sa niciun alt brazilian nu a mai cucerit un titlu mondial în cea mai importantă competiţie a sportului cu motor.

Senna, care a pilotat pentru echipele Toleman, Lotus, McLaren şi Williams, între 1984 şi 1994, a cucerit titlul mondial în Formula 1 în 1988, 1990 şi 1991, iar în 1989 şi 1993 s-a clasat pe locul secund. În cei 11 ani petrecuţi în topul sportului cu motor, el a înregistrat 41 de victorii, 80 de podiumuri şi 65 de plecări din pole position, în doar 162 de curse.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult