Kite surfingul, tot mai popular şi la noi. Cât de costisitor este acest sport
Your browser doesn't support HTML5 video.
Sute de români din toată țara și-au dat vineri întâlnire la malul mării pentru a aluneca pe apă, trași de zmeele puternice. Hotelierii spun că litoralul nostru este alegerea multor iubitori de sporturi extreme pe apă, dar, momentan, restricțiile de călătorie îi împiedică pe străini să ajungă în România. Pe o vreme excelentă, mulți și-au pus echipamentele și au plecat să alunece pe valuri. Pentru unii este prima ședință.
Oana Firulescu: „Trebuie să fii relaxat din ce îmi dau seama la prima ședință, lucru foarte greu, dar e foarte fain, abia aștept.
- Cum ai decis să te apuci?
- Îi vedeam pe băieți de la mine de acasă și mi se părea fabulos că făceau tot felul de tricuri și am zis că trebuie să încerc."
Răzvan, practicant kitesurfing: „Abia aștept să ies pe apă. E exact ca și snowboardul, numai că te mai trage și vântul. Este un sport destul de costisitor, mai ales echipamentul, dar dacă iți place ceea ce faci merită pentru sănătatea ta mentală, mai ales după perioada asta. Ar fi un buget de 3000€ pentru tot echipamentul, cred." Cinci puncte de kite sunt pe litoralul românesc. O oră cu instructor costa în medie 300 de lei, cu echipamentele incluse. Ca să înveți kitesurfing ai nevoie de cel puțin zece ore de antrenament cu un instructor autorizat. Nu trebuie să-ți fie frică de mare și să ai răbdare! La un moment dat vei reuși să ții zmeul cu propriile puteri și să aluneci pe apă. Sunt deja șase ani de când Iulian își petrece verile pe litoral, dar nu pe șezlong, ci pe valuri. Lucrează într-o multinațională și spune că acesta este, pentru el, cel mai bun remediu împotriva stresului.
Iulian Zamfir, practicant kitesurfing: „Libertate, conexiune cu natura, cu vântul. Nu e un sport greu, necesită timp, pregătire fizică și multă determinare, dacă iți place și o faci cu placere totul e mai simplu."
Ștefan Persinariu, instructor kitesurfing: „Este un curs de 12 ore și este secționat pe module. Primul modul îl facem pe nisip, vorbim de tehnologie, setăm zmeul. După aia intrăm în apă și continuăm ce am învățat dar mai avansat un pic și la un moment dat vine și placa, dar mai întăi zmeul. Trebuie să te obișnuiești cu elementele pe parcurs, pe rând. "
Cum kitesurfingul a început să fie unul dintre cele mai practicate sporturi pe litoral, hotelierii au și oferte de cazare în apropiere de locurile unde se practică acest sport.