Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Imitarea exercițiilor văzute la Jocurile Olimpice poate ucide. Avertismentul specialiștilor

Specialiștii în kinetoterapie și medicină sportivă avertizează oamenii să nu încerce să imite exercițiile olimpice acasă, după o serie de răniri din dorința de a copia performanțele sportive. Unele exerciții pot chiar să ucidă.  

Jocurile Olimpice combină în mod unic activități pe care mulți le fac deja la nivel de începători sau amatori – precum tenisul, fotbalul sau alergarea – precum și sporturile complexe, mai periculoase, scrie The Guardian.

Dar cei inspirați de gimnasta Simone Biles, ciclistul de BMX Kieran Reilly sau săritorul Tom Daley ar putea risca să se rănească grav sau chiar să-și piardă viața dacă încearcă să facă un backflip, să ia ambele picioare de pe pedale în aer sau să încerce o scufundare de la 10 metri, de pe platformă, au avertizat experții.

Există chiar și practicanți începători entuziaști care încearcă acasă propria lor versiune a evenimentelor olimpice, mulți postând eforturile lor pe rețelele de socializare. De la înot sincronizat în baie la rutine de gimnastică pe pernele de canapea (nu atât de ușor pe cât pare), oportunitatea de accidentare este clară.

Matthew Harrison, fizioterapeut al NHS și purtător de cuvânt al Chartered Society of Physiotherapy, a spus că a văzut frecvent pacienți care s-au rănit în încercarea de a practica un sport olimpic.

Citește și
Jocurile Olimpice 2024
Jocurile Olimpice 2024. România este pe locul 11 în clasamentul pe medalii, după o săptămână de competiţii

„Vedem frecvent oameni care vin la fizioterapie după vizionarea Jocurilor Olimpice și fie reluând un sport la care au participat anterior, fie inspirați să ia ceva nou și, din păcate, sunt afectați de o accidentare în timpul acestei activități”.

„Am văzut recent o femeie care a avut dureri semnificative și, din fericire, nu a avut nicio fractură (după ce a solicitat o radiografie) a umărului după ce a fost ridicată și scăpată, inspirată de rugby-ul feminin, unde jucătorii sunt ridicați pentru a prinde mingile înalte. Din fericire, au fost doar vânătăi și starea sa se va îmbunătăți cu timpul și câteva exerciții”.

Realizarea incorectă a unui salt în gimnastică poate fi fatală

„S-au deteriorat și ligamentele încheieturii mâinii de la un bărbat, care, după ce a urmărit proba de skateboarding, a sărit pe skateboard-ul fiului său și a căzut foarte repede, aterizând pe încheietura mâinii. Aici va dura mai mult pentru a se recupera”.

Mai multe sporturi acrobatice au riscuri mai mari de leziuni musculo-scheletice și ale capului periculoase. „Un backflip este un lucru minunat de urmărit pentru cei care au exersat mulți ani, dar poate fi periculos dacă acest lucru este nou pentru tine”, adaugă el. „A ateriza pe capul tău nu este niciodată un lucru bun”.

Dr. Tim Exell, lector superior în biomecanica și știința reabilitării la Universitatea din Portsmouth, a declarat: „Aceștia sunt toți sportivi de elită, într-o condiție fizică de vârf și, prin urmare, dacă alți oameni încearcă să își imite performanța și cerințele lor fizice, acest lucru poate duce la vătămări grave din cauza lipsei de flexibilitate necesară pentru un eveniment atletic cu efort maxim, cum ar fi săritura în lungime, sau puterea și tehnica pentru evenimentele olimpice de haltere”.

„În sporturile mai tehnice, există riscul de rănire gravă în încercarea unei abilități complexe. Dacă vezi pe cineva sărind te gândești: „Oh, grozav, pot să încerc asta”, dar este mult mai riscant. Ai nevoie de foarte mult control asupra modului în care corpul tău se mișcă în aer și dacă faci asta greșit și aterizezi pe gât, atunci asta va avea ca rezultat o accidentare îngrozitoare”.

În mod similar, realizarea incorectă a unei scufundări sau a unui salt în gimnastică „ar putea duce la răni catastrofale sau chiar fatale”, a adăugat el.

Chiar și mai multe sporturi de zi cu zi, cum ar fi înotul sau alergarea, pot provoca răni dacă nu sunt făcute corect.

”Toată lumea trebuie să înceapă de undeva”

Dr. John Rogers, unul dintre medicii echipei de atletism britanic de la Jocuri și membru al Facultății de Medicina Sportului și Exercițiului, a spus că beneficiile pentru sănătate ale exercițiilor de intensitate scăzută și moderată depășesc cu mult riscurile, dar că noile forme de exercițiu ar trebui introduse treptat.

„Impactul medaliilor olimpice ale lui Mo Farah la 5.000 m și 10.000 m la Jocurile Olimpice din 2012 și 2016 a contribuit, fără îndoială, la cei peste 150.000 de copii și adulți din Marea Britanie care participă la parkrun în fiecare sâmbătă dimineață”.

„Sporturile de intensitate mai mare, cum ar fi înotul, triatlonul, atletismul, canotajul, ciclismul și sporturile care au un element de îndemânare ridicat, cum ar fi gimnastica, box, tenis, golf și surfing, necesită mulți ani de antrenament pentru a ajunge la niveluri cum vedem la Jocurile Olimpice. Acestea fiind spuse, toată lumea trebuie să înceapă de undeva”.

Cheia pentru prevenirea rănilor în toate sporturile este să nu ne zgârcim cu timpul de recuperare, a spus Sutton. „În fiecare zi, sportivii vor mânca, vor dormi, se vor antrena, vor repeta. Noi, simplii muritori, pur și simplu nu vom avea timp să facem asta, deoarece trebuie să facem o slujbă cu normă întreagă și să avem angajamente de viață”. Nerecuperarea adecvată poate duce la suprasolicitare la antrenament și, în timp, poate crea leziuni și oboseală prin suprasolicitare.

Dar nu încercați sporturi mai complexe acasă, au avertizat experții. Găsiți un club local și învățați sub îndrumarea unor antrenori calificați care știu ce este sigur și cum să progresați.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult