Imagini spectaculoase de la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de iarnă din Coreea de Sud
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
La final, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), germanul Thomas Bach, a declarat închise JO de iarnă din acest an, supranumite „Jocurile Păcii”, scrie Agerpres.
„Aţi arătat cum sportul poate aduce oamenii laolaltă în lumea noastră fragilă, aţi arătat că sportul poate construi legături. CIO va continua dialogul olimpic şi după stingerea flăcării olimpice. Suntem conduşi către acest ţel de încrederea noastră în viitor'', a afirmat preşedintele forului olimpic în discursul său.
Lui Bach i s-au alăturat câţiva sportivi pe scenă, printre care şi campionul olimpic sud-coreean la skeleton, Yun Sung-bin, nord-coreeanul Ryom Tae Ok (patinaj artistic), schioarea americană Lindsey Vonn şi tonganul Pita Taufatofua (schi fond).
Bach a încheiat cu o invitaţie adresată tineretului lumii de a se reuni în 2022, la viitoarea ediţie a JO de iarnă, la Beijing.
Evenimentele sportive au debutat pe 9 februarie şi au fost teatrul unei apropieri spectaculoase între Coreea de Sud şi Coreea de Nord, care sunt încă în război din punct de vedere tehnic, din 1953. Delegaţiile celor două state au defilat împreună la ceremonia de deschidere, existând şi o echipă unificată de hochei pe gheaţă feminin.
La ceremonia de închidere a asistat şi o delegaţie oficială din Nord, condusă de un controversat general, Kim Yong-chol, considerat „criminal de război'' de opoziţia sud-coreeană, care a fost primit de preşedintele sud-coreean Moon Jae-in. La ceremonia de deschidere, Coreea de Nord a fost reprezentată de Kim Yo Jong, sora liderului Kim Jong Un.
La festivitate a fost prezentă şi şefa delegaţiei americane, Ivanka Trump, fiind preşedintelui Donald Trump, care nu a avut niciun contact cu generalul nord-coreean Kim Yong-chol, după cum au asigurat ambele părţi.
Ceremonia de închidere a fost marcată de tehnologia de ultimă oră, cu un show remarcabil cu drone, care au realizat în aer imaginea mascotei Jocurilor, tigrul alb Soohorang, lăsând apoi locul unei inimi imense.
România a participat la JO 2018 cu o delegaţie de 29 de sportivi, care au concurat la 8 discipline sportive. Raluca Strămăturaru a obţinut cel mai bun rezultat al României la Jocurile de la PyeongChang, 7 la sanie feminin, ea fiind şi portdrapelul delegaţiei noastre al ceremonia de închidere.
Norvegia a ocupat primul loc în clasamentul pe medalii la „Jocurilor noilor orizonturi'', cum le-a numit Bach, cu 14 de aur, 14 de argint şi 11 de bronz (39 în total - nou record). Ultima medalie a Olimpiadei a fost cucerită de norvegianca Marit Bjoergen (37 ani), la schi fond (start grupat, 30 km), care a devenit cel mai medaliat sportiv la Jocurile Olimpice de iarnă (15 clasări pe podium, 8-4-3) şi a permis ţării sale să ocupe primul loc în ierarhia finală pe medalii.