EURO 2020. Planul autorităților pentru a împiedica manifestările violente ale fanilor care vin în București
Your browser doesn't support HTML5 video.
Vin fanii de la EURO 2020, iar mii de polițiștii și jandarmi trebuie să supravegheze Arena Națională și obiective precum hotelurile ori Centrul Vechi. Din 11 iunie, Euro se vede, la PRO TV.
Din elicopter, cu dronele, de la sol ori chiar din rândul spectatorilor, zonele de risc vor fi acoperite de o mulțime de echipe de intervenție. Autoritățile iau în calcul toate scenariile posibile pe durata competiției, inclusiv un atac terorist. Nici suporterii nu sunt lăsăți la voia întâmplării. Cei mai periculoși dintre ei - mulți, interziși pe arenele sportive - pot fi identificați, în câteva secunde. EURO 2020, se joacă în direct, la PRO TV.
Cel puțin 13.000 de suporteri străini vor ajunge la București, începând de săptămâna viitoare. Fiecare meci din Capitala României va fi încadrat într-o anumită categorie de risc, cu două zile înainte de data la care este programat.
Andreea Marinescu, reporter PRO TV: "Dacă acum zona Arenei Naționale este liniștită, când va începe EURO va deveni un furnicar. Peste 2.000 de angajați ai Ministerului de Interne - jandarmi și polițiști, fie în uniformă ori civili - se vor afla printre suporteri 24 de ore din 24 . Mai mult decât atât, în caz de nevoie, Capitala va fi survolată de elicoptere ale Ministerului care vor transmite în timp real la sol pentru ca niciun incident să umbrească evenimentul sportiv".
Răzvan Matei, reprezentant Serv Operațional DGPMB: "Pe poarta de aici din zona Bulevardului Basarabia sunt așteptați peste 60 % din suporteri. Vor fi prinse aici și filtrele anti-Covid. Am făcut și un exercițiu în caz că vor fi pachete suspecte și suntem pregătiți și pentru o eventuală evacuare a stadionului Arena Națională".
Fanii sunt așteptați în grupuri mici - amănunt care ajută forțele de ordine. România a primit acces - și coordonează împreună cu Olanda și Marea Britanie - o bază europeană de date din Haga, unde figurează cei interziși pe arenele sportive. Practica spune că suporterii care se regăsesc în această situație - cazul celebrilor "hooligans" britanici ori al unor "tifosi" italieni, în special cei din Sud - trebuie să se prezinte la secția de poliție de care aparțin și să privească partida de acolo.
Sorin Despina, purtător de cuvânt Jandarmeria Română: "Toți suporterii cunoscuți cu antecedente sunt recunoscuți. Avem date de identificare, date antropometrice, astfel încât să le interzicem accesul în zona stadionului sau în stadion. Grupurile cunoscute ca violente sunt monitorizate".
În 2016, francezii, gazdele EURO, au avut de tras cu suporterii Angliei și cu rușii.
La noi, un posibil meci cu risc ridicat, în optimi, ar fi Turcia -Germania. Evident, din cauza numărului mare de turci care locuiesc acolo - oficial, aproximativ trei milioane, neoficial chiar dublu. De cele mai multe ori, fanii Semilunei îi zdrobesc numeric pe nemți, chiar și când joacă în deplasare. Contrele dintre tabere merg până la nivel de jucători cu inima împărțită: din lotul lui Joachim Low pentru EURO 2020 face parte Ilkay Gundogan, de la Manchester City.
Dar pe aici au trecut și alți fotbaliști celebri de origine turcă, precum Emre Can ori Mesut Ozil, aspru criticat pentru că l-a avut cavaler de onoare la nuntă chiar pe președintele Recep Erdogan.
Și în România, comunitatea turcă este vizibilă și solidă - lesne, deci, de înțeles atenția sporită a autorităților.
Partidele vor fi supravegheate de echipaje de intervenție rapidă din Jandarmerie și Poliție. 800 de stewarzi vor merge în tribune la fiecare întâlnire. La fel, o mie de angajați ai Ministerului de Interne, inclusiv în civil.
Arena Națională va fi verificată cu câini antrenați să depisteze substanțe explozive. De controale nu scapă nici autoturismele care pătrund în zona de risc - oricum, pot face asta doar cu cel mult cinci ore înaintea meciului. De asemenea, vehiculele și autocarele echipelor vor fi controlate înainte să pornească spre stadion.
Iar misiunea forțelor de ordine nu se încheie aici.
În oraș, hotelurile, zonele considerate sensibile - nu doar Arena Națională, ci și stadioanele pe care se vor antrena echipele Ucrainei, Macedoniei de Nord și Austriei - pub-urile ori terasele trec de acum prin contoralei amănunțite.
Forțele de ordine verifică și unităților de cazare, îndeosebi cele care vor găzdui echipele și pe oficialii UEFA. Toate rutele posibile către obiectivele turistice sunt analizate în detaliu. Polițiștii merg inclusiv la adresele unde stau persoane cu afecțiuni psihice, dar și cele care dețin arme.
Ministerul de Interne a apelat la agenți vorbitori de engleză, germană, rusă, franceză și olandeză, pentru suporterii străini.
Prima partidă din București este programată pe 13 iunie: Ucraina-Macedonia de Nord, iar fanii din statul ex-sovietic sunt considerați mai periculoși decât cei ai oponenților.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: bucuresti , fani , politia romana , arena nationala , ministerul de interne , EURO 2020 , jandarmeria română
Dată publicare: 03-06-2021 19:54