Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită”. Un ONG a fost amendat cu 10.000 lei pentru că a salvat doi pui de urs

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pe principiul „Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită”, o femeie din Sibiu, care a venit în ajutorul a doi pui de urs, a fost amendată cu zece mii de lei de Gardă de Mediu.

A ajuns să fie bună de plată după ce a dus animalele găsite într-o stare de sănătate precară la Zărnești, unde sunt îngrijite astfel de sălbăticiuni.

Autoritățile susțin că nu a fost respectată legea și că voluntarii care au intervenit au făcut mai multe greșeli.

Puii, de două luni, au fost găsiţi de un bărbat, la începutul săptămânii, în curtea unei cabane din judeţul Sibiu. Omul a încercat să dea de ursoaică şi a hrănit micile animale cum a ştiut mai bine. Pentru că starea lor de sănătate se agrava, a cerut ajutorul unei asociaţii din Zărnești. La rândul lor, voluntarii de acolo au apelat la o asociaţie din Sibiu.

Miruna Gritu, preşedinte Asociaţia Prietenii Berzelor: „Am ajuns la ursuleţi, nu erau deloc bine. Am vorbit cu fondul de vânătoare de acolo. M-au trimis la jandarmi, de la jandarmi la Poliția Animalelor, de aici la Serviciul Explozibili şi Arme Periculose. Nu avea nimeni nicio soluţie pentru situaţia în care noi ne aflăm.” Cum ursuleţii erau în pericol, oamenii au hotărât să îi ducă la Braşov pentru a fi îngrijiţi.

„Am hotărât că cel mai important este să salvăm ursuleţii şi să ajungă acolo unde sunt oameni care se ocupă exclusiv de specia respectivă”, spune Miruna Gritu.

Puii şi-au recăpătat puterile, dar cei care le-au venit în ajutor sunt buni de plată.

„Am primit o amendă de 10.000 e lei pentru că nu am anunţat Garda de Mediu”, explică femeia. Potrivit Ministerului Mediului, voluntarii au făcut mai multe greşeli. Nu au anunţat Garda de Mediu că dețin puii de urs, au transportat ilegal animalele în condiţii nepotrivite și au ignorat în mod repetat mesajele comisarilor. În plus, sunt acuzaţi că nu au apelat la un medic specialist, asta deşi asociaţia dispune de serviciile unui veterinar. Oficialii au mai transmis că a fost luată decizia de a duce animalele la Zărnești, cu toate că locul este destinat exclusiv exemplarelor mature.

Şi bărbatul care a dat alarma ar putea avea probleme.

Paula Ciotloș, vicepreşedinte Asociaţia Milioane de Prieteni: `Acel domn ar putea să răspundă şi el penal sau să primească o amendă şi el pentru că a salvat nişte urşi.” Reprezentanţii asociaţiei din Sibiu spun că vor contesta amenda în instanţă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult