Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Viiturile și nepăsarea față de mediu. Oamenii înoată printre deșeuri ca să ajungă la bărci

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ploile din această vara scot în aceste zile la iveală cât suntem de nepăsători față de natură.

Viiturile care au spălat malurile au cărat cu ele tone de gunoaie - aruncate, de oameni la întâmplare. Toate s-au strâns, acum în lacurile de acumulare, iar cei care ar trebui să le adune sunt depășiți de situație. Numai din Bicaz se strâng, în fiecare a 20 de tone de resturi.

Sunt atât de multe gunoaie în barajul de la Bicaz încât bărcile pescarilor se blochează în malurile îngroșate de peturi, lemne și alte resturi. Așa că oamenii înoată până la ambarcațiuni printre deșeuri ca prin nisipuri mișcătoare.

„E o rușine pentru noi. Locurile sunt minunate și merită vizitate, dar văzând gunoaiele așa parcă vrem să mergem în altă parte", a spus un turist.

Reprezentanți firmei care ar trebui să curețe barajul spun că nu reușesc să ducă la bun sfârșit misiunea, nici măcar ajutați de voluntari. De la an la an sunt tot mai multe gunoaie.

Citește și
inundatii
Coșmar pentru locuitorii din comuna Ocoliș, județul Alba. Viitura i-a lovit a doua oară în câteva zile

Claudia Mihăilă, voluntar pentru mediu: “Deși se fac eforturi uriașe atât din partea societății civile, cât și din partea administrațiilor, în loc să se împuțineze aceste cantități ele se înmulțesc. În mare parte, sursa este cam aceeași. Turiștii care vin la grătar și lasă la întâmplare ce aduc de acasă".

Și pe malul Dunării se vede încă mizeria adusă de viituri în luna iunie. Curățenie ar trebui să facă cei care administrează faleză.

Gunoaiele de pe afluenți ajung, în cele din urmă, în Dunăre. De aceea, în special în primăvară, după dezgheț sau după o perioadă cu precipitații abundente, malurile Dunării ajung să fie pline de deșeuri.

La fel stau lucrurile în Dâmbovița. Ploile torențiale din această vara au măturat malurile unde localnicii și-au aruncat toate resturile care acum au ajuns în barajul de la Pucioasa.

Petrică Nițu, comisar şef la Garda de Mediu Dâmboviţa: "Pot contamina priza de apă potabilă, a companiei de apă, ca sursă alternativă de alimentare cu apă".

Angajații Serviciului de Gospodărire a Apelor Dâmbovița încearcă să ecologizeze zona însă apele aduc în continuare alte și alte deșeuri.

Dănuț Bîzgu, director al SGA Dâmboviţa: “Apele au transportat tot ceea ce cetățenii din aceste comune depozitează pe malurile cursurilor de apă, de la deșeuri menajere, pet-uri, cu milioanele".

În mod normal primăriile care nu igienizează zonele murdare riscă și 50 de mii de lei amendă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult