Modifica setarile cookie
Toate categoriile

VIDEO. Trupa Subcarpați susține petiția ”Vrem colectare selectivă a deșeurilor în școli”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Trupa Subcarpați se implică în campania lansată de organizația ASAP (Armata Selectării Atente a Plasticului) pentru colectarea selectivă a deșeurilor în școlile din România.

Muzicienii au lansat un videoclip în care își roagă fanii să susțină petiția privind colectarea selectivă a deșeurilor din școli.

Piesa ”Dunăre, Dunăre” este o veche baladă națională, care ilustrează frumusețea României.  

Iată care sunt solicitările ASAP în cadrul petiției ”Vrem colectare selectivă în școli”:

-► Crearea unei infrastructuri reale de colectare selectivă a deșeurilor aplicabilă în toate instituțiile de învățământ din România

-► Perfecționarea legislației în vigoare astfel încât să garanteze aplicarea acesteia și colectarea selectivă în vederea reciclării în toate instituțiile de învățământ din România

Citește și
gunoi
Groapă ilegală de gunoi administrată de un român, descoperită la Roma. Românul a fost arestat

-► Promovarea educației pentru mediu și crearea unor comunități în școli care acționează în spiritul sustenabilității și încurajează colectarea selectivă

Petiția online poate fi semnată aici.

De ce este important?  

În actualul context pandemic, când rata deșeurilor de unică folosință crește, iar păstrarea mediului înconjurător curat și sigur este esențială, este cu atât mai important să existe infrastructură la îndemână pentru colectarea separată a deșeurilor și inițiative care susțin educația pentru reciclare.

Conform Eurostat, România se află pe locul 26 din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește rata colectării și reciclării deșeurilor municipale. În 2018 rata deşeurilor municipale reciclate era de 11,1% din totalul de deşeuri.

Dintre materialele reciclabile cele mai mari procente le au plasticul (9,9%) și hârtia și cartonul (9,9%), amândouă reprezentând deșeuri generate în cantități mari în instituțiile de învățământ. România produce 5,8 milioane de tone de deșeuri pe an, cu o medie de 272 kilograme pe an pe cap de locuitor. 56% din totalul de deșeuri este materie organică, 9,9% hârtie și carton, 9,9% plastic, 4,1% sticlă, 2,3% metal și 17,8% alte deșeuri.

România și-a asumat că va atinge până la finalul anului 2020 un nivel de pregătire pentru reutilizare și reciclare de minimum 50% din masa totală generată, cel puțin pentru deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă provenind din deșeurile menajere sau, după caz, din alte surse, în măsura în care aceste fluxuri de deșeuri sunt similare deșeurilor care provin din gospodării.

Pentru a susține inițiativa, Subcarpați a lansat piesa Dunăre, Dunăre, alături de un videoclip care spune metaforic povestea petiției și subliniază puterea comunității în schimbarea mentalităților și susținerea acțiunilor care ajută societatea să evolueze spre mai bine.

ASAP este un program de responsabilitate socială care urmărește să genereze schimbare în comportamentul adolescenților față de plastic, de la utilizare la colectarea selectivă și reciclare.

Armata Selectării Atente a Plasticului are ca obiectiv mobilizarea tinerei generații să ofere un exemplu pozitiv prin propriul comportament. Arma cea mai bună când lupți pentru schimbare sunt propriile acțiuni, iar prin conținutul și activitățile propuse de platforma ASAP, tinerii sunt determinați să conștientizeze că este în puterea lor să cumpere mai puțin plastic, să îl refolosească pe cel deja achiziționat și să îl colecteze corect pe cel care nu mai poate fi folosit. Scopul final al proiectului este crearea unei comunități care acționează în privința utilizării responsabile și a colectării selective a plasticului, acțiuni pozitive care influențează mai apoi comportamentul întregii societăți. Totodată, proiectul demonstrează ușurința cu care pot fi luate zilnic decizii responsabile legate de plastic, cu un impact major și de durată asupra prezervării mediului înconjurător.

ASAP este un proiect The Institute și Lidl România.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult