Veste bună pentru cei care stau locuințe în baza Legii 112. Ce vor primi gratuit de la stat
Your browser doesn't support HTML5 video.
Toți vor primi gratuit de la stat și terenul aferent, inclusiv curțile și grădinile din jurul construcțiilor. Acest lucru nu era până acum posibil, dar o nouă lege, cu numărul 87, a fost deja promulgată de șeful statului, iar reprezentanții primăriilor anunță că se pregătesc să preia cererile de la oameni pentru respectivele suprafețe. Terenurile se vor împărți între mai mulți proprietari din același imobil, conform cotelor aferente.
Roxana Wring e fost consilier general la Primăria Capitalei și deține trei locuințe într-un imobil în care mai locuiesc alți doi proprietari. A cumpărat proprietățile în urmă cu câțiva ani, de la foști chiriași, care la rândul lor, cumpăraseră locuințele de la stat, în baza Legii 112. Imobilul are în spate o curte de aproape 200 de metri pătrați și conform noii legi, va fi trecută în proprietatea deținătorilor actuali de locuințe din clădire, adică va fi împărțit între Roxana Wring și ceilalți doi deținători.
Roxana Wring, proprietar: „În sfârșit se rezolvă o altă anomalie juridică, de care sistemul nostru este de fapt plin. Este al blocului. La cadastru apare ca aparținând de clădire. Așa a fost construită clădirea, naționalizată în 1948, tot, teren plus imobil, eu am cumpărat de la cei care au cumpărat de la ICRAL. Acum avem în sfârșit un drept legal asupra terenului și o să îl amenajăm."
Bucurie mare și la Brașov, unde un alt proprietar care a achiziționat locuința tot de la un fost chiriaș spune că încercase, fără succes, în instanță, să preia curtea din spate.
Proprietar actual: „M-am luptat la tribunal și degeaba. Voi face cerere și sper să îl primesc repede."
Iar la Arad edilii locali au comunicat în conferința de presă că îi așteaptă pe proprietari să depună cereri pentru împroprietărire.
Călin Bibarț, primarul Aradului: „Îi așteptăm. Se pot înscrie să facă dovada deținerii locuinței."
Președintele Asociației pentru Proprietate Privată afirmă că, de fapt, noua lege face o mare nedreptate foștilor proprietari ai imobilelor, adică cei deposedați abuziv în trecut și urmașii acestora. Chiar dacă nu li se mai restituia imobilul trecut între timp în proprietatea chiriașilor, mai aveau o șansă să redobândească terenul.
Călin Ispravnic, președinte Asociația pentru Proprietate Privată: „Acum, statul a reușit să rezolve problema asta, efectiv doar în favoarea celor care au cumpărat prin efectul Legii 112. În acest moment primesc cu titlu de cadou, din partea statului român, curtea în care e situat imobilul, pe care l-au cumpărat în urmă cu mulți ani la prețuri derizorii, adică cu banii ce reprezentau cât costă un televizor și chiar în rate. Acum se face o cerere la primărie pentru emitere titlu de proprietate, atât."
Noua lege ar trebui teoretic să limpezească apele într-un domeniu care pare că nu-și găsește nici în 2020 rezolvare. Încă sunt litigii în instanță pentru astfel de imobile și în București și în țară și încă se poartă un război între foștii proprietari și foștii chiriași. Un lucru e cert, cei care au dobândit locuințele în baza Legii 112 pot face o cerere la primărie, pentru a dobândi și cota aferentă de teren, pentru imobilul respectiv.
În multe cazuri revin suprafețe mici fiecărui proprietar, pentru că imobilele au avut în general mulți foști chiriași.
Reporter: „Nu e mare terenul?”
Fost chiriaș: „Nu, puțin acolo.”
Reporter: „Contează și aceia 3,4,5 10 metri pătrați?”
Fost chiriaș: „Contează, contează!"
Oamenii spun că respectivele terenuri nu vor mai ajunge pe mâna speculanților imobiliari.
Roxana Wring, proprietar: „Veniseră niște arhitecți să vadă și spuneau că se poate face un bloc și asta era o altă temere a noastră, că Primăria va concesiona terenul și se construiește un bloc."
În varianta trimisă inițial la promulgare, Legea 87 făcea referire la termenul de „terenuri aferente locuinței", însă șeful statului a retrimis-o spre examinare, petnru a fi mai explicită, cerând să fie introdus termenul de „terenuri aferente casei de locuit și anexelor gospodărești, precum și a curții și grădinii din jurul acestora."