Carantina e obligatorie, dar autorităţile nu au destule spaţii de cazare. Ce clădiri folosesc

×
Codul embed a fost copiat

Confruntate cu mii de români veniți de peste hotare, din zonele de risc, autoritățile de peste tot din țară încearcă să găsească soluții pentru cazarea celor care trebuie să stea în carantină.

Guvernul a făcut miercuri apel către primăriile din București și Ilfov să găsească urgent cât mai multe spații de cazare.

Primăria Capitelei caută locuri în hoteluri, pensiuni și cămine, pentru care e gata să ofere 50 de euro pe noapte. În vreme ce unele primării au început deja să cazeze oamenii veniți din „zonele roșii” în hoteluri, pensiuni, alte autorități încă mai caută spații adecvate carantinei.

Guvernul a făcut un apel la primăriile Capitalei, la cele de sector și din județul Ilfov să găsească de urgență spații izolate de cazare, destinate carantinarii, pe care să le pună la dispoziție cât de curând. Dacă unele primarii deja au găsit spații, altele încă mai caută.

Unul dintre cele mai mari spații de cazare se află la marginea Bucureștiului, într-un hotel care poate găzdui 150 de persoane. Persoanele care ajung aici sunt cazate individual, iar primăria sectorului 1 plătește câte 300 de lei pentru fiecare cameră.

Citește și
Măsurile instituțiilor publice pentru a evita răspândirea coronavirusului
Soluţiile găsite de instituții pentru a evita răspândirea coronavirusului. Tribunalul Bucureşti și-a închis porțile

Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1: „Le asigurăm mâncarea- caserole pe care oamenii echipați le lasă la ușă, n-au voie să iasă din hotel. Mai avem trei solicitări de la cei care pot asigura cazare, acum cineva de la PMB și DSP merg să vadă dacă se pretează, după mine se pretează, că sunt hoteluri”.

Între timp, primarul general Gabriela Firea îi invită pe cei care dețin spații de cazare dotate cu cameră și grupuri sanitare - adică hoteluri, pensiuni și cămine - să anunțe dacă vor să le închirieze cu 50 de euro pe noapte.

O situație mai complicată pare să fie în sectorul 5 al Capitalei. Reprezentanții primăriei ne-au transmis că pe raza sectorului nu există niciun spațiu - privat sau public - care să îndeplinească toate criteriile pentru carantinare.

Iar în sectorul 3 există acum 12 spații care pot fi folosite pentru carantină, dar primăria va închiria și altele, în funcție de nevoi. În sectorul 2 sunt identificate șase locuri în care pot fi primite 189 de persoane în carantină.

Între timp, hotelierii de la malul marii, dar și din județele limitrofe, sunt gata să ajute autoritățile cu spații de cazare.

Nicolae Bucovala, vicepreședinte Federația Patronatelor din Turismul Românesc: „Dacă se întâmplă ceva, este un caz de forță majoră, avem destule locuri de cazare, deci nu ar fi o problemă”.

Gabriel Ioan-Avrămescu, prefectul jud. Galați: „Până în prezent am primit șase confirmări. Avem 51 de camere cu baie proprie și 27 de camere cu băi comune.”

La Târgu Jiu, un hotel de 4 stele construit anul trecut în incinta noului stadion din oraș a fost transformat în centru de carantină. Peste 40 de persoane care au venit din Italia prin vămile din vestul țării au ajuns aici.

La Mureș, în Sovata, o tabără pentru copii dar și două hoteluri ce aparțin firmelor de stat au fost pregătite ca spații de carantină. Locurile sunt păzite de jandarmi, iar aici au venit 34 de persoane sub escorta poliției.

Și la Bușteni, în Prahova, sunt în carantină 43 de români abia sosiți din Italia. Un centru de pregătire pentru personalul din industrie a fost transformat în loc de carantină.

Mihaela Tismanaru, localnică: „Nu m-a deranjat. Tot români sunt că și copiii mei sunt în Spania și și acolo sunt probleme și nu au venit.”

Nu au lipsit și problemele. La Arad, mai mulți localnici din cartierul Grădiște au protestat în stradă joi după amiază după ce au aflat că într-o pensiune vecină cu casele lor se află mai multe persoane în carantină.

Polițiștii locali au intervenit pentru calmarea situației. Persoanele plasate în carantină vor rămâne 14 zile în locațiile în care au fost duse după ce au fost preluate de autorități.

Citește și...
LIVE UPDATE. 59 de cazuri de infectare cu coronavirus, confirmate în România
LIVE UPDATE. 59 de cazuri de infectare cu coronavirus, confirmate în România

În vreme ce vorbim oficial despre o pandemie globală de coronavirus, iar Italia ia măsuri drastice și va avea deschise doar farmaciile și supermarketurile, în România statisticile legate de numărul de oameni infectaţi se modifică de la o oră la alta.

Soluţiile găsite de instituții pentru a evita răspândirea coronavirusului. Tribunalul Bucureşti și-a închis porțile
Soluţiile găsite de instituții pentru a evita răspândirea coronavirusului. Tribunalul Bucureşti și-a închis porțile

Tribunalul Bucureşti, cea mai mare instanţă din ţară, şi-a închis de joi porţile. Până la sfârşitul lunii, cel puţin, vor fi judecate doar cazurile urgente.

Cristian Tudor Popescu, atac la PNL: ”Premierul în aceste zile a fost domnul Raed Arafat”
Cristian Tudor Popescu, atac la PNL: ”Premierul în aceste zile a fost domnul Raed Arafat”

Gazetarul Cristian Tudor Popescu este de părere că felul în care Partidul Național Liberal a gestionat mediatic toată această criză provocată de cazurile de coronavirus a fost foarte slab, iar adevăratul premier al României a fost Raed Arafat.

Recomandări
Antony Blinken a ajuns la București. Oficial american: Va anunţa un ajutor pentru infrastructura energetică din Ucraina
Antony Blinken a ajuns la București. Oficial american: Va anunţa un ajutor pentru infrastructura energetică din Ucraina

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va anunţa marţi, la Bucureşti, un ajutor pentru restabilirea capacităţii de transport a energiei electrice în Ucraina, a declarat un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat, citat de Reuters.

ONU califică drept
ONU califică drept "critică" situația umanitară din sudul Ucrainei: "Ce să mai simt? Mă învârt pe aici și plâng"

ONU califică drept "critică" situația umanitară din sudul Ucrainei. Numai în Nikolaev, aproape un sfert de milion de oameni suferă din lipsa căldurii, a apei și a energiei electrice.

Încă un bancomat din Constanța a fost aruncat în aer. VIDEO
Încă un bancomat din Constanța a fost aruncat în aer. VIDEO

Bancomatul instalat la Pavilionul expozițional din Constanța a fost ținta hoților care l-au aruncat în aer, la două săptămâni după ce s-a întâmplat același lucru la bancomatul din localitatea Castelu.