Val de demisii în Armata Română, după izbucnirea războiului din Ucraina. Date oficiale de la MApN
Potrivit unui document oficial al Ministerului Apărării Naționale, citat de Profit.ro, peste 2.000 de persoane și-au dat demisia din armată în primele 9 luni ale anului.
Acest număr este dublu față de cel înregistrat pe tot parcursul anului 2021 (mai mult de 1.000) și de 4 ori mai mare comparativ cu situația de pe parcursul anului 2020 (circa 500).
″Atractivitatea profesiei militare manifestă o scădere care a dobândit accente critice în perioada recentă, în contextul de securitate extrem de instabil generat de războiul din Ucraina. Spre exemplificare, numărul tinerilor care s-au înscris la concursurile de admitere la școlile militare de maiștri militari și subofițeri s-a redus aproape la jumătate în anul 2022 față de 2021, respectiv de la aproximativ 5.700 la 2.500 (de fapt la mai puțin de jumătate, la aceste cifre – n.r.), în condițiile în care numărul locurilor scoase la concurs a fost sensibil egal″, se arată într-un document oficial al MApN.
Cum încearcă Armata Română să recruteze tineriiAnul acesta, armata a demarat câteva programe prin care încearcă să recruteze cât mai mulți tineri.
Astfel, Ministerul Apărării Naționale vrea să schimbe legea privind pregătirea populației pentru apărare, ca să crească rezerva de mobilizare, în caz de război.
Voluntarii vor primi și bani, atât pe durata stagiului de pregătire, cât și la terminarea lui.
Anul acesta, Armata Română a scos la concurs 1.049 de locuri pentru soldați și gradați profesioniști
După încadrarea în Armată, viitorii soldați și gradați profesioniști vor primi lunar o soldă cuprinsă între 1.800 și 4.000 de lei.