Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un nou drog intrat în România stârnește panică. Tineri, filmați având un comportament bizar

Your browser doesn't support HTML5 video.

România a fost cuprinsă în ultimele săptămâni de un fenomen îngrijorător. Mai mulţi tineri au fost filmaţi şi chiar au ajuns la spital, având un comportament bizar după ce ar fi consumat un drog intrat recent în ţară.

Pentru că situaţia tinde să devină extrem de gravă, Avocatul Poporului s-a autosesizat. Un tânăr de 21 de ani a fost găsit de poliţişti pe o stradă din Constanța. Mergea fără ţintă şi dădea impresia că se va prăbuşi. Agenţii au asemănat comportamentul lui cu al unui zombie.

Şi în Câmpia Turzii mai mulţi tineri au fost filmaţi, în plină zi, la fel de dezorientaţi.

Specialiştii antidrog susţin că tinerii consumase înainte un drog intrat recent în România. Se pare că acesta are în componenţa o substanţă larg răspândită - combinată cu plante - unele otrăvitoare - şi componenţi chimici folosiţi pentru combaterea dăunătorilor.

Are efecte devastatoare şi poate provoca inclusiv moartea avertizează specialiştii antidrog.

Citește și
Politie
Apelul disperat al unor părinți: „Vă rugăm să ne trimiteți fiul în spatele gratiilor”

Elena Mircea, Centrul antidrog Constanța: "Pot să conducă la episoade de delir paranoid, la halucinaţii, atacuri de panică, anxietate, la încleştarea maxilarelor, mişcarea involuntară a ochilor. Sunt substanţe integral chimice, făcute în laborator care să imite drogurile de bază."

Pentru că situaţia tinde să devină şi mai gravă, Avocatul Poporului s-a autosesizat.Se vorbeşte chiar de o posibilă încălcare a articolului 49 din Constituţie privind protecţia copiilor şi a tinerilor.

Medicii susţin că în ultima lună numărul celor care s-au prezentat la camerele de gardă ale spitalelor după ce au consumat substanţe periculoase a crescut.

Totul se întâmplă şi după ce judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au hotărât într-un dosar că procurarea de substanţe cu efecte psihoactive pentru consumul propriu nu este infracţiune. Hotărârea urmează să fie motivată şi apoi va fi publicată în Monitorul Oficial. Avocaţii susţin că după aceea va aplicată în toate situaţiile de acest fel.

Dan Voinea, avocat: "Nu există riscul ca să se speculeze o asemenea hotărâre prealabilă, iar cei care încă care erau scăpaţi de riscul să fie puşi sub acuzare într-un dosar penal să fie de-a dreptul încurajaţi ştiind că nu vor mai răspunde penal? Acest risc există dar este mai puţin important decât valoarea umană a acestor victime pe care noi trebuie să le recuperăm iar recuperarea nu trebuie făcută în penitenciare, trebuie făcută în altfel de lume. Mă refer la educaţie."

Raluca Anton, psiholog: "Asta nu face decât să întreţină mecanismul disfuncţional al consumului de substanţe. E nevoie să avem un sistem legal mult mai riguros decât în momentul de faţă pentru a reuşi să stopăm acest proces."

În urma unui sondaj făcut în liceele din Constanța, 1 elev din 10 a recunoscut că a consumat măcar o dată substanţe periculoase. În România însă, numărul total al consumatorilor este necunoscut.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult