Un aparat de aer condiționat consumă într-o lună cât un frigider cu congelator într-un an. Ponturi pentru o factură mai mică
Your browser doesn't support HTML5 video.
Fiți foarte atenți cum alegeți și îngrijiți aceste aparate, pentru că sunt mari consumatoare de energie electrică. Iată câteva ponturi!
Cum vechiul aparat de aer condiționat le încărca simțitor factura la curent, acești soți au pornit în căutarea unui dispozitiv nou. Fiecare cu atribuții clare: domnul, cu detaliile tehnice, în timp ce soția era atentă mai degrabă la consum.
”El: Să aibă wi-fi și 12 mii de bitium. Și cam atât, nu știu. Diferența de preț văd că nu e... Ea: Și de consum, se simte foarte mult. Reporter: Cam cu cât vă crește factura într-o lună de vară când aveți și aparatul pornit? Ea: Cam 350 sau 400 de lei în plus”.
Citește și: Noile buletine ale românilor vor avea cip cu antenă încorporată. Se vor putea face și plăți contactless
Aparatul de aer condiționat este unul dintre cei mai mari consumatori de energie electrică și este responsabil de 17% din consumul anual de curent al unei gospodării, estimează cei din domeniu.
Revizia unui aparat, cel puțin o dată pe anUn studiu al Comisiei Europene arată că un aparat de aer condiţionat obişnuit consumă într-o singură lună tot atât curent cât consumă un frigider cu congelator într-un an întreg.
Ca să mai limităm consumul, specialiștii ne recomandă ca atunci când pornim aparatul de aer condiționat să îl setăm la minimum 22 de grade și nu mai puțin, așa cum am fi tentați să o facem.
Locuința se va răcori, iar consumul de curent poate să scadă și cu 10%. Și reviziile periodice ale dispozitivului ne pot aduce o factură mai mică la finalul lunii, de cel puțin 10%. Un aparat cu filtrele încărcate de praf va consuma mai mult.
Citește și: Revine canicula. Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni
”Am chemat acum vreo doi ani, anul ăsta nu am simțit nevoia să chem, merge foarte bine. Da, la trei- patru ani, probabil, o să le fac o întreținere, că așa este normal”.
Greșit, spun instalatorii. Normal este ca aparatul de aer condiționat să fie revizuit cel puțin o dată pe an. Și ar fi bine ca acest lucru să fie făcut de un specialist. O curățare completă costă în jur de 200 de lei.
”Ce presupune această igienizare este curățarea acestor filtre, care se face sub un jet de apă, se curăță și în zona aceasta cu substanțe speciale pentru aer condiționat, pentru a elimina bacteriile, ciupercile”.
Aparatul trebuie cumpărat în funcție de suprafața locuințeiEste esențial să cumpărăm aparatul de aer condiționat în funcție de suprafața pe care vrem să o răcim.
Mădălina Chiriță, managerul operațional al unui service pentru echipamentele electrice: ”La o garsonieră de 35 de metri pătrați face față cu brio un aer condiționat de 12 mii btu. Dacă avem o suprafață mai mare de 35 mp, trebuie să luăm unul de 18 mii. Important este să fie montat într-un spațiu cât mai umbrit și să împingă aerul către toate camerele. Spre exemplu, dacă ai o sufragerie cu ușă deschisă către hol, îl amplasezi astfel încât să îți bată către hol”.
Citește și: Sondaj: Majoritatea românilor își petrec vacanța în țară și alocă un buget de aproape 2.900 de lei
În magazine au apărut însă dispozitive care limitează din start consumul de energie. Majoritatea aparatelor de aer au motor inverter care reduce consumul de energie cu 30- 40% față de modele vechi. Sunt foarte căutate aparatele care pot fi controlate prin aplicație, de la distanță.
Cosmin Burducea, directorul unui magazin: ”Funcția de wi-fi ne permite să controlăm aerul condiționat în momentul în care nu suntem acasă. Asta înseamnă că îl putem programa cu o oră înainte să ajungem acasă de la serviciu sau de la birou și nu mai este nevoie să lăsăm aerul pornit toată ziua. Astfel rezultă și un consum mai mic de energie”.
Prețurile pentru un astfel de dispozitiv pleacă de la 1.800 de lei, la care se mai adaugă și costurile de instalare care pot ajunge până la 850 de lei.