Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Uleiul uzat, aruncat la canal pentru că nu există niciun plan de colectare. La final ajunge în râuri

Your browser doesn't support HTML5 video.

De ani de zile, statul nu reuşeşte, să colecteze şi să recicleze aşa cum ar trebui uleiul uzat. Un litru de ulei alimenta folosit şi apoi aruncat la chiuveta ajunge, să polueze 1 milion, de litri de apă - cât are nevoie un om să supravieţuiască 14 ani.

În aceste condiţii devastatoare pentru mediu, România are doar în cazul industriilor o legislaţie, prin care uleiul toxic este colectat şi reciclat. Însă cel, din bucătăriile casnice ajunge de cele mai multe ori în canalizare.

"Ceea ce aruncă populaţia şi societăţile din Craiova vine tot în staţia de epurare iar dacă staţia de epurare nu ar elimina aceste grăsimi ar afecta afluentul nostru respectiv râul Jiu şi populaţia de peşte şi apă potabilă care se întoarce mai devreme sau mai târziu tot spre robinetul nostru”, explica un inginer. La sfârşitul fiecărei zile, restaurantele sau fast-food-urile rămân cu uriaşe cantităţi de ulei uzat. Legea spune ca uleiul ar trebui depozitat în recipiente, apoi ridicat de firmele de colectare. În schimbul uleiului ars, firmele primesc ulei de consum sau detergenţi.

Cosmin Raţă - administrator firma colectoare: "Dacă anii interiori colectam de ordinul zecilor de kilograme, acum colectam de ordinul sutelor sau depăşim o tonă la 2, 3 luni". De cealaltă parte însă, în bucătăriile casnice uleiul toxic ajunge de cele mai multe ori la canalizare. Şi asta pentru că mulţi oamenii nu cunosc efectul nociv al uleiului uzat, iar statul nu a pus în practică nici un plan de informare şi nici de colectare.

Octavian Popă, purtător de cuvânt Agenţia pentru Protecţia Mediului Dolj: "Nu avem încă legislaţia foarte clară vizavi de acest aspect. Utilizatorii casnici ar trebui în primul rând să îl colecteze măcar în PET-uri de 2 litri...de comun acord cu administraţia pieţelor, primăria să poate iniţia o astfel de colectare în punctele mari, în pieţele mari".

Citește și
ulei reciclat
Reciclarea uleiului toxic, metodă de a păcăli statul. Ce au descoperit polițiștii

În cel mai fericit caz, oamenii strâng uleiul în bidoane şi îl aruncă la gunoi.

Eugenia Puşcaşu - gospodină: “Nu există, nicio firmă aici dacă ar exista eu l-aş duce acolo" După ce a elaborat 5 planuri de gestionare a deşeurilor în ultimii 6 ani, Ministerul Mediului nu a reuşit să creeze un sistem de colectare şi reciclare a uleiului uzat. În fiecare an în România se aruncă circa o sută de mii de tone de ulei uzat; mai bine de jumătate provine din mediul privat.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult