Modifica setarile cookie
Toate categoriile

UE ne dă bani pentru ca elevii să aibă fructe şi lapte. Autorităţile, lipsite de interes

Your browser doesn't support HTML5 video.

Finanţarea vine în continuarea programului care se desfăşoară deja în ţara noastră de câţiva ani. Din păcate, însă, autorităţile nu-şi dau interesul să asigure hrana atât de necesară copiilor din mediul rural.

În multe judeţe licitaţiile pentru achiziţia de fructe sau lapte nici măcar nu au fost demarate, deşi primul semestru şcolar se afla aproape de final. În tot acest timp la oraş unii elevi joacă fotbal cu cutiile de lapte, spun reprezentanţii părinţilor.

Binecunoscutul program "Laptele şi cornul" există doar pe hârtie în unele judeţe. Deşi sunt bani, autorităţile locale nu s-au grăbit să îi acceseze, ori licitaţiile au fost demarate târziu.

Cum se întâmplă, de exemplu, în judeţul Constanta. Aici, Consiliul judeţean a început licitaţia abia în luna noiembrie 2018, adică la mai mult de o lună de la începutul anului şcolar. Aşa că în continuare cei 75 de mii copii nu primesc lapte şi corn.

Dacă la ţară lactatele şi fructele ar fi reprezentat pentru mulţi copii masa de prânz, în marile oraşe, în schimb, acestea sunt risipite de cele mai multe ori.

Citește și
lapte corn
Elevii din mai multe județe au rămas fără corn și lapte. ”Stau flămânzi până seara”

Acum, Uniunea Europeană va aloca 250 de milioane de euro ţărilor din blocul comunitar pentru programul de încurajare a consumului de fructe şi lapte şi pentru sprijinirea producătorilor locali.

România va beneficia de 17 milioane de euro, dintre care 10 sunt pentru lapte. Este a III-a cea mai mare sumă repartizată unei ţări.

Şi, totuşi, autorităţile române nu fac tot ce trebuie pentru ca elevii să se bucure de alimente.

După lapte, cornul şi mărul în şcoli, a urmat Programul mierea care a fost amânat de Guvern chiar la finalul anului trecut.

Inclusiv masa caldă rămâne un vis frumos pentru multe unităţi şcolare din mediul rural.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii, dar şi cei ai Ministerului Educaţiei dau vina atât pe legea achiziţiilor publice, care complica procesul de licitaţie, cât şi pe autorităţile locale, care au demarat procedurile pe parcursul anului şcolar.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult