Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Turcan anunţă o nouă lege a asistenţei sociale. ”Nu poți fi un stat civilizat dacă ai nuclee de sărăcie lucie”

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a anunţat miercuri, la Tulcea, că legea asistenţei sociale va fi modificată, astfel încât statul să finanţeze ţintit o persoană aflată în dificultate şi nu instituţii de asistenţă socială.

"Alături de organizaţii neguvernamentale am finalizat deja şi urmează să fie pusă în dezbatere publică o nouă lege a asistenţei sociale, astfel încât să permitem funcţionarea serviciilor integrate de asistenţă socială, să deschidem parteneriatele între public şi privat, iar statul să finanţeze ţintit o persoană aflată în nevoia de asistenţă socială şi nu per ansamblu instituţii de asistenţă socială. Sper să găsim înţelepciune şi solidaritate la nivelul societăţii să mergem şi în asistenţa socială pe acelaşi sistem ca în educaţie, finanţarea urmează beneficiarul", a declarat ministrul Muncii, după inaugurarea primului centru itinerant de asistenţă pentru copiii cu dizabilităţi.

Ulterior, în timpul unei conferinţe de presă susţinută la Prefectura judeţului Tulcea, oficialul guvernamental a menţionat că modificarea legislativă este însoţită şi de măsuri complementare prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), respectiv alocarea a 182 de milioane de euro pentru crearea centrelor cu servicii sociale necesare persoanelor vulnerabile.

Raluca Turcan a afirmat că săptămâna viitoare va avea o primă consultare pe noua formă a legii privind asistenţa socială.

"Noua lege a asistenţei sociale va fi sustenabilă. Asistenţa socială nu mai poate fi privită în România ca o povară. Nu poţi fi un stat civilizat, respectat, cu un mediu antreprenorial puternic, dacă ai nuclee de sărăcie lucie în ţară. Aceste nuclee pot fi sprijinite şi ajutate cu asistenţă socială de calitate", a precizat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Citește și
Florin Citu
Proiect OUG: Asistenții sociali, obligați să facă dovada unui test negativ, a trecerii prin boală sau a vaccinării

 

29 de direcții de asistență socială, sancționate anul acesta

 

În context, Raluca Turcan a menţionat că anul acesta 29 din cele 47 de direcţii generale de asistenţă socială şi protecţia copilului din ţară au fost penalizate cu 25% din bugete, din cauză că nu au restructurat unităţile cu peste 50 de beneficiari, conform legislaţiei în vigoare.

"Nu am penalizat eu. Aşa prevede legea, iar legea a intrat în vigoare de la 1 ianuarie anul acesta, iar eu am urmărit aplicarea legii", a mai spus ministrul Muncii.

Raluca Turcan a participat, miercuri, la Mahmudia, la inaugurarea primului centru itinerant de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi, obiectivul realizat printr-un proiect european iniţiat de fundaţia Sera România şi o companie privată urmând să funcţioneze pe o navă.

Centrul, o premieră pentru România, a fost realizat în cadrul proiectului susţinut financiar de Uniunea Europeană "Întotdeauna în familie - proiect pentru reducerea instituţionalizării, a riscului de separare şi pentru asigurarea serviciilor de recuperare de proximitate copiilor din judeţul Tulcea", cu un buget total de 5.954.979,39 lei.

În timpul inaugurării, autorităţile tulcene au solicitat sprijinul Ministerului Muncii pentru a susţine asistenţa socială din judeţ, iar directorul Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Gabriel Marinov, a apreciat că cheltuielile de întreţinere a navei sunt de 20 de ori mai mari decât costul standard al beneficiarilor din centrele de recuperare.

"Centrul ar trebui să circule în Delta Dunării şi să aibă opriri între două-trei săptămâni şi o lună în comunităţile în care există un număr mare de copii cu dizabilităţi. Serviciile de recuperare sunt cele de kinetoterapie, logopedie, consiliere psihologică, educaţie specială. Sunt servicii de bază pentru recuperare. Cred că prima staţie va fi Măcin, unde există 40-50 de copii, iar acolo vasul va sta probabil o lună", a declarat directorul executiv al fundaţiei Sera România, Bogdan Simion.

Funcţionarea vasului va fi finanţată până în luna septembrie a anului viitor printr-un program european, apoi va trece în finanţarea Consiliului Judeţean Tulcea, conform unei convenţii încheiate între instituţia statului şi fundaţie.

Proiectul "Întotdeauna în familie" are ca obiective reducerea instituţionalizării, a riscului de separare şi asigurarea serviciilor de recuperare pentru persoanele cu nevoi speciale. În cadrul acestuia, 100 de familii beneficiază de subvenţii de cel puţin 1.500 de lei, iar peste 200 de copii primesc sume de peste 1.000 de lei, sprijinul financiar fiind acordat temporar, în funcţie de nevoile fiecărui beneficiar.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult