Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Răspunsul unui băiat întrebat despre cărțile pe care le-a citit: „N-am ce face cu ele”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ficțiune murată sau basme-n saramură, sunt doar două dintre produsele puse la vânzare pe o tarabă în Piața Obor din Capitală.

Câțiva tineri, reprezentanții unei librării, au adus cărțile în mijlocul legumelor și fructelor pentru a încuraja românii să citească.

Suntem pe ultimul loc în Europa când vine vorba de citit și 4% dintre cei care totuși parcurg zilnic câteva rânduri nu dedică lecturii, mai mult de 5 minute pe zi. Iar unul din 5 români recunoaște că nu a citit niciodată o carte întreagă.

O dietă mentală echilibrată ar trebui să conțină și o doză zilnică de lectură, spun tinerii vânzători. Mica tarabă cu cărți le oferă clienților din Piață Obor o mulțime de variante, de la cărți de dezvoltare personală, până la povești, poezie, române de amor sau rețete. Preocupați de murături, timp de o oră cât am stat noi în jurul tarabei cu cărți, nimeni nu a venit să-și încarce plasele cu provizii de lectură pentru toamnă.

Suntem mari consumatori, de aproape orice, însă nu și de citit. Unu din doi români recunoaște că anul trecut, în 2018 nu a lecturat nici măcar o carte, iar asta ne trimite direct pe ultimul loc în Europa când vine vorba de cât de mult citim. Iar 1 din 5 români mărturistește că nu a citit o carte întreagă niciodată în viață. Dar oare care este motivul?

Citește și
cursuri elevi
Cursurile care le garantează tinerilor un loc de muncă. Elevii primesc și bani

Reporter: Când ați citit ultima carte? Bărbat: ”Când eram în liceu, acum 20 de ani”.

Conform Eurostat, timpul este cel mai des invocat motiv pentru care românii nu citesc.

Reporter: Care e ultima carte pe care ai citit-o? Tânăr: Pe care am început-o poate. Reporter: Mara e singură carte pe care ai început-o? Tânăr: Da. Reporter: Câţi ani ai? Tânăr: 15. Reporter: Îţi cumperi vreo carte azi? Tânăr: Nu, am multe acasă, dar sincer n-am ce face cu ele.

Și mai puțin de 10 % dintre români parcurg câteva rânduri dintr-o carte o dată pe lună, iar dintre aceștia doar 4% citesc zilnic și maximum 5 minute. Timpul mediu alocat lecturii ne plasează pe penultimul loc în clasamentul european.

Încurajarea deschiderii unei cărți este cel mai important pas în educația copilului încă dinainte să cunoască literele, spun specialiștii.

În lipsa unor strategii coerente pentru încurajarea cititului din partea statului, mai mulți tineri au decis să se implice pe cont propriu.

Loredana, o tânără iubitoare de lectură a organizat o campanie pe ruta tramvaiului 1 din București. Timp de 3 săptămâni, din ce peste 30.000 de călători care au folosit acest mijloc de transport, câteva sute au răsfoit cel puțin una dintre cele 100 de cărți de poezie contemporană.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult