Trei sferturi dintre români regretă că nu s-au făcut sportivi, dansatori sau pictori
Your browser doesn't support HTML5 video.
Aproape o treime dintre cei care trăiesc această neîmplinire provin din familii convinse că artiştii sunt oameni nefericiţi şi săraci. Vremurile însă, s-au schimbat!
Anca Răduțoiu este în concediu de maternitate şi ia lecţii de canto. Nu mai vrea să se întoarcă la vechiul serviciu, ca agent de vânzări, şi se visează într-o trupă muzicală. Asemenea ei sunt 28% dintre români. Erau talentaţi la muzică, în copilărie, dar nu şi-au urmat chemarea.
În topul pasiunilor pe care romanii regreta că nu le-au cultivat urmează sportul, dansul, fotografia şi pictura, arata un studiu realizat de o platformă online, comandat de Şcoala de Valori, cu sprijinul Ministerului Educaţiei, printre subiecţi cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani.
Principalele motive pentru care romanii nu au investit în talentul lor sunt faptul că nu au avut bani, susţin 34 la sută dintre respondenţi, nu au fost spirjiniti şi încurajaţi de părinţi sau prieteni- în cazul a 19 procente, sau nu au avut încredere în ei- au răspuns alţi 19 la sută. La şcoală, disciplinele artistice sunt considerate şi azi materii de mâna a doua.
43 la sută dintre români spun că au învăţat din familie că meseria de artist nu este una de viitor. Diana, de pildă, a fost îndrumată către altă profesie. 12 ani a predat cursuri de calculatoare, adulţilor, însă acum s-a reîntors la pasiunea ei - pictează şi creează bijuterii. “Informatica a fost alegerea părinţilor, nu a mea. Eram în timpul cursurilor şi mă gândeam ce aş mai picta pe un tricou şi mi am dat seama că trebuie să mă opresc."
Alexandra încearcă şi ea să trăiască din artă: şi-a deschis o şcoală de dans, după ce şi-a dat seama că job-ul actual nu o împlineşte cu adevărat. "Societatea ne face să gândim în aşa fel încât partea creativă, partea artistică nu ar putea avea succes, aşa cum ar putea avea o funcţie de inginer, traducător... Este un risc să încercăm să trăim numai din dans."
Studiul arata şi că 3 din 10 români cred că artiştii sunt, de regulă, săraci. Însă şi acest aspect începe să se schimbe.
Felicia Morândău, sociolog: "Arta nu era asociată cu o sursă de venit şi cu sursa care să-ţi asigure o bună integrare în societate. Se făcea distincţie foarte clară între arta şi muncă. Munca însemna ceva serios, ce îţi asigură un venit, viaţa de zi cu zi."
Oamenii mai spun că pentru a deveni artist în România ai nevoie în primul rând de talent, de şansa - dar şi de...suport financiar.
Sursa: Pro TV
Etichete: artisti , arta , fotografie , dans , pasiuni
Dată publicare: 11-10-2019 14:07