Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Trecerea pe sub masă, în Vinerea Mare. Ce semnificație are acest obicei

Your browser doesn't support HTML5 video.

Este Vinerea Mare, zi de post aspru, de reculegere şi liniştire pentru toată creştinătatea, zi dedicată jertfei Mântuitorului pe Cruce.

În această după-amiază, în biserici începe slujbă specială de Prohod, care anul acesta parcă este mai importantă decât oricând, tocmai pentru că anul trecut lăcaşurile de cult erau închise din cauza pandemiei.

Mulţi dintre oamenii care vin la biserică poartă haine cernite şi, unii, mai riguroşi, ţin chiar post negru în această zi. De dimineaţă, în mod simbolic, în fiecare lăcaş de cult a fost scos Sfântul Epitaf din Altar, adică acea pânză brodată care înfăţişează pe Mântuitor jelit de Maica Domnului şi de cei care i-au preluat trupul pentru înmormântare.

Trecerea pe sub masa, în Vinerea Mare

 

Scena este reprezentată, tot simbolic, prin Sfânta Masă pe care este aşezat Epitaful, între flori şi lumânări. Iar toată după-amiaza credincioşii au putut să treacă la rândul lor pe sub masă, închinându-se. Este ca şi cum fiecare creştin ar intra în mormânt, ca să aştepte apoi învierea sufletului său, o dată cu Învierea Mântuitorului.

Citește și
„Pe scenă o să fie ca în visele mele” Talent #unusiunu în Vinerea Mare, de la 20:30!
„Pe scenă o să fie ca în visele mele” Talent #unusiunu în Vinerea Mare, de la 20:30!

După slujba de acum, a Prohodului, oamenii vor înconjura biserica de trei ori, cu lumânări în mâini - şi se vor îndrepta spre case cu mai multă speranţă şi iubire, sentimente de care în aceste clipe dificile avem mare nevoie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult