Transapuseana a dus la explozia prețurilor pentru terenurile din zonă: ”S-au scumpit și de 50-60 de ori”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Cei care le caută vor să ridice pensiuni și să se lanseze în turism. Comuna Ponor avea mai puțin de 500 de locuitori, majoritatea bătrâni izolați. Dar acum locul se află pe traseul șoselei Transapuseana, iar în ultimul an terenurile au trezit interes.
Sunt căutate mai ales parcele care au priveliște. Autoritățile spun că prețul terenurilor a explodat și se vinde chiar și cu 10 euro metrul patrat.
Constantin Luca, viceprimar comuna Ponor: ”Înainte de a fi modernizat drumul, un euro și niciun euro pentru că nu era interesul turiștilor. Avem acest drum foarte bine pus la punct".
Femeie: ”De când s-a modernizat drumul vin oamenii să întrebe în comună ce prețuri au terenurile, m-am gândit să investesc în turism".
În urmă cu doi ani, când drumul încă se afla în șantier, Victor Cordea a construit două cabane. Acum vrea să extindă contrucțiile.
Victor Cordea, proprietar cabană: ”Acum merită să investim în turism, în agroturism”.
Pe traseul șoselei Transapuseana și comuna Râmeț începe să devină atractivă pentru investitori, dar și pentru tinerii din orașe. Aici metrul pătrat de teren se vinde chiar și cu 20 euro.
Se vând până și șurile vechi, cu 1.000 de euroVasile Raica, primar comuna Râmeț: ”Acum 6-7 ani când nu au auzit că se face drumul se vindea la hectare, acum s-a scumpit și de 50-60 de ori, între 5 și 20 de euro, depinde de zonă. Înainte, un hectar îl luai la 2.000 de lei”.
O familie a cumpărat în trecut 1.200 mp cu 5 euro mp. A construit un centru de închiriere de biciclete, dar are în plan acum și locuri de cazare.
Tiberiu Grecu, investitor: ”Duminica trecută, pe o vreme destul de bună, un prieten a numărat peste 400 de mașini de la Ponor pînă la Aiud”.
Bărbat: ”Și din Buzău au venit să caute loc de teren aici, vă dați seama".
Pe ulițele comunei sunt la tot pasul anunțuri cu terenuri de vânzare. Se vând inclusiv șurile vechi cu peste 1.000 de euro.
Tânără: ”Acuma drumul este foarte bun în zonă, este vizitat de foarte mult de turiști".
Și comunele Mogoș și Bucium tot din județul Alba au potențial. Lucrările la drumul Transapuseana au durat aproape patru ani, iar circulația a fost deschisă pe măsură ce acestea au avansat. Investiția a fost de 74 de milioane de euro, din care aproximativ 70% bani europeni.
Sursa: Pro TV
Etichete: preturi , scumpiri , terenuri , transapuseana
Dată publicare: 07-10-2024 19:20