Tot mai mulți nepalezi angajați în restaurantele din România: ”Pentru ei aici e El Dorado”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Pentru că sunt foarte harnici, nepalezii sunt angajaţi în special în turism. Aşa că să nu vă miraţi dacă o să-i întâlniţi în hoteluri şi restaurante. Ţările lor se confruntă cu acelaşi fenomen prin care a trecut România în urmă cu 15-20 de ani, când ai noştri au plecat masiv spre Spania, Italia, Anglia sau Germania, pentru o viaţă mai bună.
Harnici şi mereu cu zâmbetul pe buze. Aşa îi descriu colegii pe muncitorii din Nepal. Sange Sherpa are 36 de ani şi este ajutor de bucătar. Şi-a lăsat soţia şi cei trei copii acasă. Pentru el România înseamnă şansa de a le asigura celor dragi un trai mai bun.
A venit într-o ţară cu o cultură total diferită de cea de acasă, dar s-a acomodat.
Sange Sherpa: "Mâncarea e diferită. Îmi place mâncarea mea. Și îmi place Florin Salam.”
Iosif Ştefănescu, maestru bucătar: ”La rândul meu, în '97, am trecut prin asta. Am plecat în Germania pentru un trai mai bun, avea fetiţa mea pe atunci 6 săptămâni. Mi-a prins bine experienţa aia, pentru că i-am dădăcit puţin. Le-am arătat unde să stea, mijloace de transport în comun.”
În zilele libere, Sanghe vizitează Bucureştiul. Nu face cumpărături, pentru că trimite acasă aproape toţi banii pe care îi câştiga.
Sanghe mai are doi prieteni care muncesc la un restaurant dintr-un mall. Maesh are 33 de ani, e căsătorit şi are doi copii. A învăţat deja câteva cuvinte în limba romană.
"I like sarmale. Facem burger. Avem salată, castraveţi, roşii. Pun pâine”, spune el.
Fratele lui are liber şi ne-a primit în camera în care locuiesc amândoi, în România.
"Acesta e patul meu, acesta e patul fratelui meu. Aici e bucătăria", ne descrie locuința.
Alţi trei nepalezi au ajuns de două zile în România. Vor găti pentru un lanţ de supermarketuri din Bucureşti.
”Înainte să vin aici m-am căsătorit. Am familia în Nepal. Soţia, sora, partintii, bunicii. Toţi locuiesc în aceeaşi casă”, spune bărbatul.
”E mai bine decât mă aşteptam. Ea este soţia mea. Am venit împreună aici”, spune alt nepalez.
Aceşti oameni câştiga în Nepal în jur de 200 de dolari pe lună. În România, salariul lor este de 3-4 ori mai mare. Statul obligă angajatorii să le ofere salariul mediu pe economie muncitorilor necalificaţi. Patronii sunt dispuşi să le dea, în unele cazuri, salarii mai mari decât romanilor, pentru că în ultimii doi ani le-a fost greu să găsească personal serios.
Iosif Ştefănescu, maestru bucătar: "Pleacă de pe o zi pe alta sau nici nu mai sună să spună că nu mai vin. Am avut cazuri că i-am angajat astăzi şi nici măcar nu s-au prezentat în prima zi de muncă. Nu au mai venit. La sfârșitul lunii martie mai vin 12 muncitopri din Nepal."
Sorin Minea: "Este o lipsă cronică de oameni tineri. Oamenii tineri bănuiesc că sunt plecaţi în marea lor majoritate Vin dintr-o ţară în care ei sunt săraci, muncesc foarte mult. Pentru ei, România e un fel de El Dorado. Dacă acum zece ani dădeam anunţ "caut angajaţi", a doua zi era coada de 500 de metri. La ora actuală am anunţul pe zid de un an de zile. Din când în când apare câte unul care vrea să semnez că nu am locuri de muncă să meargă să îşi ia ajutorul social."
Din cauza lipsei forţei de muncă, patronii apelează tot mai des la firmele de recrutare pentru asiatici. De altfel, Ministerul Muncii a crescut anul acesta numărul de permise de muncă pentru străinii din ţări aflate în afara Uniunii Europene, de la 5.000, la 7.000. Până în vară vor mai fi aduşi muncitori din Nepal în zonele turistice precum Valea Prahovei şi Delta Dunării.
Aceşti oameni simpli au ajuns să aprecieze România şi să o considere a doua lor casă, cu bune şi rele. Iar de Revelion şi-au dorit un an nou fericit aici, la noi. Chiar dacă Revelionul lor a fost luna trecută şi au intrat în anul 2145 al calendarului care se respectă în ţara lor.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!