Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Tinerii care au intrat la Medicină se gândesc deja unde să plece din țară. ”Nu vreau să rămân aici și nici să mă întorc”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Peste 3.000 de absolvenți de liceu au intrat anul acesta, după rezultatele provizorii, la facultățile de Medicină. Sunt tineri care au învățat ani de zile pentru a trece acest examen și, din păcate, unii dintre ei deja se gândesc să plece în străinătate.  

Vor condiții de trai mai bune și spitale dotate cu aparatură modernă. Lipsa personalului medical este o problemă acută în România.

”La rezidențiat vreau să plec. Italia sau Franța”.

”La rezidențiat nu vreau să rămân aici și nici să mă întorc. De ce? Pentru că nu îmi place mediul de viață”.

”În afară. În primul rând, condițiile sanitare”.

Aceste fete abia au intrat la facultatea de Medicină și deja se gândesc că vor profesa în străinătate. În ultimii ani, zeci de mii de medici s-au mutat peste hotare, lăsând sistemul din România cu un deficit imens de personal.

Prof. dr. Bogdan Timar, decanul Facultății de Medicină UMF Timișoara: ”Atât în momentul de față, cât și predicțiile pe viitor ne arată constant că în ceea ce privește profesiile din domeniul medical și vorbim atât de medici, cât și asistenți medicali, avem de a face cu un deficit major care tinde să se accentueze în viitor”.

Citește și
protest medicina iasi
Lovitură pentru studenți. Taxele de şcolarizare vor „exploda” în multe universități. Medicina, cea mai scumpă

Explicațiile sunt simple.

Rectorul UMF Iași cere un contract pentru cei care termină rezidențiatul, să nu poată pleca din țară

Medicina evoluează de la un an la altul, iar acest lucru are două direcții importante: vorbim pe de-o parte de o speranța de viață mai mare, iar pe de alta de o dezvoltare a metodelor de diagnostic. Fiecare dintre aceste direcții înseamnă un număr mai mare de pacienți care au nevoie de îngrijiri medicale, prin urmare de mai mulți specialiști.

Și, nu în ultimul rând, standardul de îngrijire, care evoluează permanent: concret, ca să poată avea grijă mai bine de oameni, sistemul sanitar are nevoie de mai mult personal medical.

Prof. dr. Viorel Scripcariu, rector UMF Iași: ”Statul investește foarte mult pentru formarea unui medic și a unui medic specialist, atât în timpul pregătirii universitare, cât și ulterior, în timpul rezidențiatului. Ar trebui să existe o formă de contract prin care cel care și-a terminat rezidențiatul, fiind medic specialist, ocupă un post în sistem undeva și desfășoară un număr de ani”.

Poate ar fi un pas spre rezolvarea acestei probleme, dar contravine legislației europene, conform căreia profesia de medic este una liberală, adică specialiștii pot lucra oriunde vor.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult