Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Tatuajele post-traumatice, soluția recomandată pentru acoperirea cicatricelor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un accident de maşină, o arsură gravă sau o operaţie nereuşită, pot lăsa pe trup urme cumplite care amplifică trauma şi o menţin, chiar şi la ani distanţă.

Tatuajele post-traumatice sunt şi în România o nișă pe care o acceptă acum cei mai mulţi medici dermatologi şi chirurgi. Doctorii înţeleg decizia pacienţilor de a-şi acoperi cicatricele, dar subliniază nevoia de a decide împreună momentul optim pentru aşa ceva.

20 de ore a lucrat Hasky la un tatuaj posttraumatic pentru Maria. Tânără este victima unui caz de malpraxis.

Adrian Roșu, artist tatuator: "Ea nu este o împătimită a tatuajelor. A şi zis că este singurul, unicul tatuaj. O cicatrice foarte proeminentă, o secţionare de muşchi, care mi-a dat foarte mult de muncă. Asta este rezultatul, am reuşit să acoperim destul de bine. Trebuie să ai acceptul unui doctor, eu îl cer".

Următorul client este el însuşi medic şi speră să şteargă astfel urmele unui accident de maşină.

Citește și
tatuaje
Cei mai tatuați oameni din lume s-au întâlnit în Capitală. ”Mă simțeam abandonat și m-au ajutat”

Nu este deloc neobişnuit ca ultima parte a procesului de vindecare să aibă loc într-un salon de tatuaje. Psihologii spun că este o decizie strict personală dacă purtăm cu noi tot restul vieţii semnele unei vechi suferinţe sau le acoperim artistic. În România sunt încă puţini tatuatori care acceptă asemenea provocări, pentru că dincolo de talent sunt riscuri atât în execuţie, cât şi pentru rezultatul final.

Pielea cicatrizata- mai ales cea arsa- poate sângera peste normal. Se poate infecta mai uşor, chiar dacă tatuatorul respectă condiţiile de sterilitate.

Costi Azoitei, artist tatuator: "Din cazul Colectiv am avut o grămadă de oameni care au vrut să scape imediat de cicatrice şi a trebui să-i refuz, că trebuie să laşi un minim un an jumate- doi ani, ca să fie vindecată cicatricea".

Doctor Luminița, medic dermatolog: "Anumite tipuri de cicatrici care mai suportă în plus şi traumatismul tatuajului pot să evolueze negativ şi va trebui supravegheată zona toată viaţa".

Însă pentru mulţi pacienţi sătui să poarte un stigmat pe propriul corp acesta e un risc asumat. Unui bărbat i-a fost acoperit tot braţul, afectat de o arsură cu benzina în copilărie.

Nu apelaţi niciodată, pentru asemenea proceduri, la un tatuator clandestin. Dezastrul estetic poate fi dublat de îmbolnăviri grave.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult