Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sute de oameni au protestat la Iași, la Sfânta Parascheva: "Huooo, securiştii. Au pus ghearele pe sfânta biserică"

Peste 500 de oameni au protestat, vineri seară, în fața Mitropoliei din Iași, nemulțumiți că nu sunt lăsați să se așeze la rând și să se închine în biserică, la moaștele Sfintei Parascheva.

Şi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a reacționat. Prea Fericitul Daniel a cerut anularea interdicțiilor, pentru ca oamenii care vor să se roage în biserică să fie lăsați să treacă de poarta Catedralei.

Protestatari: "Huooo, securiştii. Au pus ghearele pe sfânta biserică, auziţi, mai, oameni buni!". Vineri seară, după ora 17, bulevardul Ştefan cel Mare din fața Catedralei din Iaşi a devenit neîncăpător. Peste 500 de oameni s-au strâns în fața Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, cu pancarte pe care au scris mesaje prin care şi-au manifestat supărarea faţă de decizia autorităţilor, centrale şi judeţene, de a limita accesul oamenilor în curtea lăcaşului de cult. Protestul a fost anunţat pe reţelele de socializare, încă de joi seara, iar oameni de toate vârstele i-au dat curs.

Participant: ”Am venit să mă rog”. Reporter: ”Aveţi, totuşi, o pancartă”. Participant: ”Mi-a dat o cineva şi sunt de acord cu ea. ”

Înghesuiţi umăr la umăr, şi foarte mulţi fără mască de protecţie pe faţă, oamenii au cântat imnul naţional, dar şi cântece bisericeşti.

Citește și
Pelerinajul de Sfânta Parascheva, compromis de covid. Credincioșii sunt în lacrimi: ”Doamne, ce o să fie până la urmă, oare?”
Protest la pelerinajul de Sfânta Parascheva, compromis de Covid. Oamenii sunt în lacrimi: ”Doamne, ce o să fie până la urmă?”

Participant: ”De aseară am aflat de pe reţelele de socializare, eu sunt din localitatea Tomeşti şi nu îmi dau voie să intru”. Reporter: Nu vă e teamă, că sunt foarte mulţi oameni aici, care nu poartă masca de protecţie? Participant: ”Nu, nu îmi este teamă.”

Participant: ”Nu este drept ceea ce au făcut, ţara şi ăştia de la putere. Nu este corect. Am venit să protestăm pentru Sfânta Cuvioasa Parascheva. M-am alăturat oamenilor, cu rugăciune, în mod paşnic, cum mi s-a cerut.”

Manifestării din fața Catedralei din Iaşi, i s-au alăturat şi câţiva preoţi din judeţ.

Preot: ”Vreau să vă spun că nu este un protest, este o demonstraţie paşnică, să arătăm şi celor care ne conduc, guvernanţilor, că biserica este autonomă faţă de stat”.

Manifestarea din centrul Iaşiului a durat mai bine de 3 ore şi s-a desfăşurat sub privirile jandarmilor care, până pe 15 octombrie, au primit misiunea de a păzi Catedrala şi de a-i legitima pe toţi cei care vor să ajungă la racla sfântă.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei s-a delimitat însă de protestele oamenilor.

Preot Constantin Sturzu, purtător de cuvânt Mitropolia Moldovei și Bucovinei: ”Noi înţelegem supărarea lor, şi cu siguranţă ne doare pe noi infinit mai mult decât pe cei care sunt mai departe de Catedrală, dar nu credem că aceasta este calea. Armele noastre nu sunt manifestările.”

Dar Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a transmis, că interzicerea pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru credincioşii care nu locuiesc în Iaşi este o măsură disproporționată, discriminatorie şi luată fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română. Protestatarii au anunţat că vor veni zilnic să îşi exprime nemulţumirea, până când toţi oamenii vor fi lăsaţi să intre în lăcaşul de cult.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult