Studiu Geeks for Democracy. 40% dintre români consideră extrema dreaptă benefică. Cea mai mare încredere, în Codruța Kovesi
De asemenea, încrederea în ONG-uri este foarte scăzută (4 din 10 români nu consideră niciun ONG de încredere), iar 45% dintre respondenți nu știu să numească un ONG.
Studiul BAROC s-a desfășurat in perioada mai-iunie-iulie 2023, metoda de colectare a datelor este CATI – interviuri telefonice, pe un eșantion de 806 respondenți, iar marja de eroare este de 3,45%.
Iată câteva dintre cele mai importante concluzii ale acestui studiu:
- 7 din 10 români consideră că Guvernul este ineficient și inutil, iar oamenii săraci au o viață mai grea, pentru că măsurile guvernamentale nu îi ajută să aibă o viață decentă.
- Circa 4/10 români consideră că extrema dreaptă este benefică pentru România, iar 6/10 consideră extrema dreaptă mai de grabă un pericol.
- Jumătate dintre români consideră ca armata ar trebui să fie obligatorie.
- Românii au cea mai mare încredere în instituția Bisericii (media 6 din 10), Armată (media 5.9 din 10), NATO (media 5.5 din 10) și UE (media 5.2 din 10).
- În vederea menținerii democrației, cei mai importanți actori sociali și politici sunt 8 NATO, UE, presa și justiția.
- În ultimii zece ani, aproape un sfert (22%) dintre români au participat la demonstrații publice. Peste o treime dintre acestia au participat la mișcări de proteste anti amnistie și grațiere (37%).
- Principalele motive ale reducerii implicării românilor în mișcări sociale sunt lipsa de încredere în instituții guvernamentale și apatia sau deziluzia față de sistemul politic.
- Aproape 4 din 10 români sunt de părere că mișcările sociale din ultimii ani au avut un impact pozitiv. Dintre acestea, mișcarea de protest ”Colectiv” este evaluată ca având cel mai puternic impact în societate.
- Aproape un sfert dintre români sunt dispuși să participe la proteste sau demonstrații publice.
- Generația cea mai implicată civic este generația Y (27 de ani - 43 de ani).
- Mai puțin de jumătate dintre români consideră că prezența la vot este benefică (43%). De asemenea, 45% dintre români consideră ca absența la vot are un impact negativ asupra țării.
- 5% dintre români sunt total nemulțumiți cu viața lor. 31 % dintre români sunt foarte mulțumiți cu viața lor, iar 63 % dintre români cred că lucrurile merg într-o direcție greșită în România.
- 50% dintre români consideră că homosexualitatea trebuie acceptată de societate, iar alți 50 % consideră că homosexualitatea trebuie descurajată de societate.
- 74 % dintre români consideră că justiția din România nu își face datoria. De asemenea, 57 % sunt de părere că poliția nu își face datoria
Codruța Kovesi, în topul încrederii românilorÎntrebați câtă încredere au în anumite personalități politice, enumerate de realizatorii studiului, cei mai mulți respondenți au indicat-o pe șefa Parchetului European anticorupție, Laura Codruța Kovesi (14 % încredere totală), urmată de secretarul general adjunct al NATO, fostul lider al PSD, Mircea Geoană (9 % încredere totală).
Pe de altă parte, principalii actori politici ai momentului, președintele Klaus Iohannis, președintele PSD Marcel Ciolacu și președintele PNL Nicolae Ciucă au doar 5 %, 5 % și, respectiv, 3 % ”încredere totală” a populației.
În ceea ce privește intenția de vot, la întrebarea ”Dacă mâine ar fi alegeri parlamentare, cu ce partid ați vota?”, rezultatele sunt următoarele:
- PSD: 18 % - PNL: 11 % - AUR: 10 % - USR: 6 % - UDMR: 3 % - PMP: 2 % - PRO ROMÂNIA: 2 % - REPER: 1 % - Alianța pentru Patrie: 1 % - Alt partid: 4 % - Nu merg la vot: 8 % - Nu răspund / Nu m-am decis încă: 34 %