Știau că vor fi controlate, dar nu și-au rezolvat problemele: ”Asta este”. Ce s-a descoperit la azilele de bătrâni din țară
Your browser doesn't support HTML5 video.
De exemplu la Timișoara, un centru de cazare pentru persoane cu dizabilități a fost închis temporar. Aici au fost găsite saltele și cerceafuri pătate și neschimbate, miros insuportabil, dar și patru kilograme de mâncare expirată.
”Reporter: De câte ori vă ocupați de curățenia de aici?
Ana Stan, femeie de serviciu: Aproape în fiecare zi, dar acum sunt la geamuri, la perdele și la geamuri, acum am zis să mai trag un pic, să mai fac.
Reporter: Este un miros insuportabil aici, cum se explică?
Ana Stan: Sunt mulți oameni aici, sunt 11 paturi. Asta este. Că oricum schimbam de dimineață, că eram aici când a venit controlul".
Petru Ilieș, președinte fundație: ”Au fost câteva alimente expirate, o cantitate destul de mică în congelator, pentru că noi încurajăm beneficiarii, conform procedurilor, să-și gătească. Și atunci ei mai pun acolo. Vedeți, pâine și-au pus, pâine primită de ei, eu știu de unde. Pentru că noi oricum primim hrana de la cantina socială a Primăriei, deci nu gătim, decât în weekend și atunci gătesc beneficiarii. Neregulile care sunt, țin de curățenia din două dintre dormitoare, or noi avem 17 dormitoare. Beneficiarii noștrii sunt oameni cu dizabilități, brătrâni, nu sunt în stare să-și facă curățenie sau să o păstreze".
Teancuri de pături roase de molii, aruncate la poartă înainte de sosirea controluluiPână vor fi remediate problemele, personalul angajat, precum și o parte dintre beneficiari, vor merge în vacanță, la Lipova. Pentru ceilalți, se caută o soluție ca să fie mutați.
”Unde ți-e rucsacul? Hai!”.
Centrul este privat, dar primește bani și de la primărie. O subvenție de peste 1.000 de lei lunar, dar și hrana beneficiarilor, zilnică, de la cantina socială.
Iată cum arată însă un centru din subordinea primăriei din Galați.
”Reporter: Nu e rece iarna aici?
Bătrân: Nu, avem papuci și noi nu ne dăm jos descălțați".
La poarta căminului, jurnaliștii care au însoțit echipele de control au găsit un teanc de paturi roase de molii, așa că l-au întrebat pe directorul căminului dacă le-a aruncat înainte de controlul anunțat de autorități.
Dan Mușunoiu Novetschi, directorul căminului: ”Noi n-am avut așa ceva. Astfel de pături noi n-am avut. Dacă ați observat ce fel de pături avem noi, sunt diferite".
Beneficiarii din centru par mulțumiți de condiții.
Femeie: ”În fiecare săptămână se schimbă lenjeriile, se schimbă tot".
Ciolacu: Avem ”un sistem corupt și inert”În Galați, echipele mixte de control au verificat 8 centre din 31. Deocamdată nu au fost anunțate amenzi. De altfel, nici controalele care au avut loc la centrele cu probleme din Ilfov nu au găsit nereguli grave, după cum a constatat luni și ministrul Sănătății.
Alexandru Rafila: ”Ajungem de multe ori să constatăm că atunci când facem un control, facem fiecare pe bucata lui, fiecare instituție pe bucata ei, controlăm hârtii și nu evidențe, cel mai important e să vedem cum sunt îngrijiți bătrânii în aceste centre. În luna februarie, aceste trei centre au fost verificate de către DSP ilfov si au fost gasite abateri minore, care se refereau la condiții de depozitare, așternut murdar sau că unii angajați nu aveau cursul pentru noțiuni de igienă absolvit. Am avut o discuție cu domnul director al DSP Ilfov, dânsul a considerat că e corect să demisioneze, oricum era pe un post interimar".
Premierul Ciolacu a cerut duminică toleranță zero față de cei care administrează căminele groazei și a constatat că problema este una a sistemului.
Marcel Ciolacu: ”Sistemul trebuie schimbat, nu putem să avem o mulțime de instituții de control care își pasează vina uneia alteia. Un sistem corupt și inert".
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 10-07-2023 17:39