Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Statul vrea să dea ajutoare și pentru românii care se încălzesc cu lemne. Câți bani ar urma să primească

Your browser doesn't support HTML5 video.

Foarte căutate anul acesta, lemnele de foc s-au scumpit, urmând tendința generală din domeniul energiei. Ministerul Mediului a anunțat că are de gând să-i sprijine pe românii care le folosesc pentru încălzire.  

Statul ar putea suporta 150 de lei din prețul fiecărui metru cub de lemne, dacă propunerea va fi acceptată de coaliția de guvernare.

Fazakas Gabor, din Săcele - Brașov, arde într-o iarnă patru remoci de lemne.

Reporter: Cât ajunge încălzirea la dumneavoastră pe iarnă

Fazakas Gabor, cumpărător: „4.000, 5.000 de lei pe an, numai pentru lemne”.

Reporter: Și cum vă descurcați?

Fazakas Gabor, cumpărător: „Foarte greu! Foarte greu, tragem de la mâncare pentru lemne”.

Reprezentanții Romsilva spun că cererea de lemn de foc este tot mai mare. Pădurile administrate de stat au livrat în primele 7 luni ale anului peste un milion de metri cubi, la un preț cu 18% mai mare decât anul trecut.

Citește și
Termoenergetica
Se oprește căldura în București pentru cei racordați la sistemul centralizat de încălzire

VÂNZĂRI DE LEMNE DIN PĂDURILE ADMINISTRATE DE STAT

An     Volum (metri cubi)     Preț mediu (lei/m.c.)

2017   1.033.960                  162 2018   1.704.205                  178 2019   1.653.020                  188 2020   1.561.924                  186 2021   1.608.911                   194 2022 (7 luni) 1.031.327       230

SURSA: ROMSILVA

„Noi și rumegușul îl punem pe foc de arde”

Adrian Crețu, director Ocolul Silvic Rășinari: „Având în vedere că toată energia din țară s-a scumpit, se simte o presiune și din partea populației, vor cât se poate de repede să fie aprovizionați”.

Ilie Troancă, director Direcția Silvică Sibiu: „Am constatat că este o creștere semnificativă a cantității de lemn pentru lemn de foc, subliniez pentru foc, în anul 2022. Explicația, în lipsa unui studiu, nu aș vrea să o dau eu, dar este evidentă cererea crescută”.

La 80 de ani, Maria Dănoiu și-a instalat centrală pe lemne. Este fericită că va avea confort la iarnă, dar se sperie când calculează costurile.

Maria Dănoiu, localnic Rășinari: „La noi lemnul până acum a fost mai ieftin, acum s-a scumpit, facem și economie, noi și rumegușul îl punem pe foc de arde”.

Lemnul vândut de Romsilva este cel mai ieftin, dar ajunge la peste 400 de lei metrul cub în unele zone ale țării, precum Bihor, Dolj și Dâmbovița.

PREȚUL LEMNULUI DE FOC VÂNDUT DE ROMSILVA (lei / mc)

FAG, STEJAR, CARPEN, GORUN 220 - 441 lei BRAD, MOLID, PIN, LARICE 100 - 240 lei SALCIE, PLOP 110 - 290 lei CRĂCI 27 - 120 lei

SURSA: ROMSILVA

Pe piața liberă, prețurile se dublează. Ministrul Mediului propune ca Guvernul să acorde un sprijin celor care se încălzesc cu lemne. Ar fi cel puțin 3,5 milioane de gospodării.

Ajutorul, pentru cel mult 5 metri cubi

Ajutorul se va acorda pentru cel mult 5 metri cubi, o cantitate suficientă pentru a încălzi o casă de 3 camere, aproape două luni.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: ”Propunerea se va referi la o compensare de 150 de lei pentru lemnul cumpărat cu factură și adus cu aviz sumal. Principiul este același cu cel aplicat în cazul energiei electrice și în cazul gazului natural, toți cetățenii, toate familiile care cumpără lemn de foc cu factură vor beneficia”.

Silvicultorii se tem că nu vor mai avea ce vinde, deși lemn există în pădure. Firmele de exploatare nu au oameni.

Sorin Hermenean, șef Ocol Regia Pădurilor Săcele: ”Le lipsește forța de muncă, omul care să taie bușteanul în piese de 1 metru și apoi să îl despice în lobde, în blăni cum se numește în termeni populari”.

Săptămâna viitoare, Ministerul de Finanțe va calcula impactul bugetar al subvențiilor propuse de ministrul Mediului. Apoi, măsura va fi supusă aprobării.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult