Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Statul a devenit cel mai puternic contraceptiv. De ce nu mai fac românii copii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Tinerii români decid tot mai greu să devină părinți. Potrivit Institutului Național de Statistică, vârsta medie la care femeile se gândesc să facă un copil a crescut cu peste 5 ani, numai în ultimele 3 decenii.  

La rândul lor, bărbații așteaptă să treacă de 30 de ani. În aceste condiții, nu este de mirare că natalitatea se prăbușește. Sociologii sunt de părere că inclusiv calitatea vieții, migrația puternică și lipsa unui ajutor din partea statului atârnă greu în balanță.

Acești părinți au avut primul copil după 30 de ani. Au vrut să fie siguri că vor putea să îi ofere ceva.

Familie cu copil: „Majoritatea nu mai fac copii că sunt vremurile foarte grele. Absolut din toate punctele de vedere, salariile sunt mici”.

Potrivit INS se nasc tot mai puțini bebeluși în România. Numai în primele 7 luni ale acestui an sunt cu aproape 16.000 în minus față de aceeași perioadă din 2022.

Citește și
mortalitate - 2
România, pe locul doi în lume la mortalitate. Ucraina, printre țările cu o rată de deces mai mică, în ciuda războiului

Iar vârsta medie a femeilor care devin mame este în creștere, de la puțin peste 22 de ani în 1990, la 27,5 ani în prezent. Potrivit sociologilor, româncele se gândesc întâi la carieră și vor să se asigure că au stabilitate financiară înainte de a face un copil.

Cristina are 38 de ani și spune că abia acum este pregătită să devină mamă.

Femeie: „Ne pregătim pentru facultate, ne pregătim pentru o carieră, asta contează foarte mult în zilele noastre și nu avem timp pentru asta. Trebuie să ne investim mult mai mult în ceea ce ne propunem și ca să lași cariera ca să ai copii atunci când te vei întoarce va fi foarte greu”.

”Te gândești de două ori dacă vrei să dai naștere la un copil”

Femeie: „Te gândești de multe, dacă în condițiile în care vei rămâne singură, ce faci tu, dacă poți tu să acoperi ceea ce îți lipsește. Pentru că un om responsabil se gândește”.

Și bărbații acceptă să fie tați după 30 de ani.

Tânăr: „Unii aleg cariera, alții aleg familia, depinde. Eu nu pot să zic că am ales nici una, nici alta, doar că las timpul să treacă și să vină atunci când trebuie”.

Gelu Duminică, sociolog: „A face un copil e o decizie care implică mult mai mult decât femeia, iar în momentul în care vezi că sistemul de sănătate este destul de prost, sistemul de educație este destul de prost, calitatea vieții este destul de scăzută și cu salariul tău de-abia te ajungi. În tot acest context te gândești de două ori dacă vrei să dai naștere la un copil acum sau amâni momentul cu speranța că va fi mai bine”.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, din 1990 a fost înregistrată o scădere bruscă a natalității, iar în 2022 am atins chiar un record negativ.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult