Șotron, elastic și țevi cu cornete: copiii învață și alte jocuri decât cele pe telefon
Your browser doesn't support HTML5 video.
Producătorii de jucării au speculat din plin şi nostalgia adulţilor, dar şi dorinţa acestora de a găsi soluţii pentru a-i face pe juniori să iasă din casă. Aşa se face că vechea ţeava de plastic prin care suflam săgeţi de hârtie este în topul vânzărilor, deşi costa patruzeci de lei.
Sniper. Pe vremuri se numea Tuberman. O armă sofisticată, pe care copiii care creşteau între betoane o făceau din bucăţi de ţevi de plastic, abandonate pe şantierele patriei. Astăzi, am dat 40 de lei pe un set care conţine piesele principale, scotch şi lipici. Pentru că, să ne amintim, adezivul era natural...
Exact aşa scrie la carte: cornetele sunt conuri din caiet studenţesc, lipite cu salivă.
Oana Dumitru, reprezentant librărie: "Părinţii în ultima perioadă se întorc cumva la jocurile copilăriei lor şi încearcă să îi apropie pe cei mici de ele, tocmai pentru a-i scoate din casă, unde mulţi se uită doar la televizor sau la jocuri video. Avem chiar un produs care inventariază aceste jocuri ale copilăriei"
Manualul jocurilor din faţa blocului costă în librării 70 de lei. Începe cu "9 pietre", "ascunsă" şi "bâză". Dar când cumpăraţi restul recuzitei, aşteptaţi-vă totuşi să plătiţi şi emoţia. Un elastic- e totuşi, chiar un elastic- se vinde în librării cu 19 lei.
Iar o coardă din plastic costă 20 de lei. E drept, primiţi şi mânerele.
Bunica Mariei o instruieşte cu entuziasm, deşi în copilăria anilor '50 şi coarda era bio. Un cub Rubik pleacă de la 20 de lei, iar un titrez ideal pentru concursuri în fața blocului- de la 5 lei. Un sfert dintre jucăriile lansate în ultimii 2 ani în România intra în categoria "clasic".
Pentru cei care preţuiesc jucăriile vintage mai mult decât prezentarea, avem câteva ponturi: puteţi lua 3 metri de ţeava PVC din magazinele de construcţii cu mai puţin de 2 lei. 3 metri de elastic de mercerie, cu 1 leu 50. Şi o parâmă elastică din magazinele de pescuit cu cel mult 3 lei.