Sondaj: Câți români vor ca România să revină la monarhie. Ce părere au despre regele Charles al III-lea
Regele Mihai este considerat ca fiind cel care a făcut cel mai mult bine ţării, dintre foştii suverani, potrivit News.
Participanţii la sondaj au fost întrebaţi şi ce părere au despre Regele Charles, despre Principesa Margareta şi despre Principele Radu.
Dintre cei chestionaţi, 44% au o părere bună despre importanţa instituţiei monarhice pentru România, în trecut, în timp ce 30% nu au o părere bună, iar 22% nu şi-au format o părere.
La întrebarea ”Credeţi că în viitor România ar trebui să-şi schimbe forma de organizare politico-statală şi să revină la monarhie, aşa cum a fost până în 1947?”, 66% au răspuns negativ, 18% au dat un răspuns afirmativ, iar 13% nu au putut aprecia.
Cei mai mulți români îl apreciază pe Regele MihaiÎn ceea ce priveşte Regii României care au făcut cel mai mult bine ţării, cei mai numeroşi (19%) sunt cei care îl nominalizează pe Regele Mihai. Regele Carol l este nominalizat de 14%, Regele Ferdinand, de 8% şi Regina Maria - 4%, 16% nu au putut formula un răspuns, iar 6% consideră că niciunul dintre foştii suverani nu a făcut bine ţării.
Au o părere bună despre Principesa Margareta 32% dintre subiecţi, iar 44% spun că părerea lor nu este nici bună nici proastă, în timp ce 7% au o părere proastă. 9% nu au o părere sau nu ştiu cine este, iar 8% nu au răspuns.
În cazul Principelul Radu, doar 12% dintre cei chestionaţi au o părere bună, 31% spun că părerea lor nu este nici bună nici proastă, în timp ce 13% au o părere proastă. 31% nu au o părere sau nu ştiu cine este, iar 13% nu au răspuns.
Aproape jumătate dintre români nu au nicio părere despre regele CharlesÎntrebaţi ce părere au despre Regele Regatului Unit, Charles al III-lea, 35% dintre repondenţi au o părere bună, 45% spun că părerea lor nu este nici bună nici proastă, 12% au o părere proastă, 2% nu au o părere sau nu ştiu cine este, iar 6% nu au răspuns.
Sondajul a fost realizat în perioada 29 mai – 1 iunie, telefonic, pe un eşantion de 864 de subiecţi, reprezentativ pentru populaţia adultă (18 ani şi peste) la nivel naţional. Eroarea maximă de eşantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3,4%.