Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sfaturi pentru masa de Crăciun. Care sunt cele mai potrivite vinuri, în funcție de meniu

Your browser doesn't support HTML5 video.

Țara noastră ocupă locul 13 în topul celor mai mari producători de vin din lume, dar incă mai invațăm cum să alegem băutura potrivită.

Proprietarii de podgorii din Dobrogea încearcă, în aceste zile, să ne arate cum să asociem preparatele de Crăciun cu vinuri care pot transforma masă tradițională într-o experiență gastronomică de neuitat. Totul cu măsură, firește.

Înainte să se înfrupte din slănina cu usturoi, caltaboș, tobă și lebăr, mulți români gustă un pahar de palincă. Dacă vi se pare prea tare palinca, și în special pentru doamne, somelierii și bucătării recomandă un proseco sau un vin spumant, care vor deschide pofta de mîncare.

Iar pentru cârnați, nu ar fi rău să încercați un icewine, adică vinul de iarnă. Vinul de iarnă se face din boabe de struguri culese după ce vine frigul. Strugurii uneori înghețați se zdrobesc, iar mustul îmbogățit cu cristale de gheață se transformă într-un vin cu aromă intensă. E subțire, proaspăt și elegant, pentru cunoscători - o adevărată revelație. Cu acest vin se pot găti cârnații care, odată pregătiți, se savurează tot cu această licoare. Vasile Frîncu - proprietar podgorie vin de gheață: ”După ce cade prima zăpadă pe struguri..asta înseamnă ice wine..îl făceau călugării benedictini. L-au inventat prima dată, ieșea un vin foarte tare alcoolic și cu un rest mare de zahăr.” Pentru fripturi, bucătării au învățat să asocieze vinurile tot de la somelieri. Și aici regulile sunt clare: textura mâncării trebuie asociată cu structura vinului. Claudiu, chef: ”La friptura de porc eu recomand și cred că și orice somelier o face un vin roșu vechiuț, puternic, cu grad de alcool mare. Asta ajută la diversificarea gustului, porcul care nu are un gust pregnant, ca și vita, și cred că merge foarte bine un vin roșu.!”

Pentru sarmale, somelierii ne recomandă un vin rose sau chiar unul alb. Iată de ce ... Ion Vladoi - producător vin: ”Deși sarmalele conțin carne, ele conțin carne în proporție de 40 la sută, dar conțin și orez și grăsime și varză și atunci se diminuează componența, de aceea se poate asocia cu un vin alb sau rose, mai ales un rose obținut din must ravac.” Ajungem la desert. Primul pe lista este cozonacul, care poate fi asociat cu un pahar de vin. Licoarea trebuie să fie mai dulce decât cozonacul și astfel gustul este mai intens. Anca, somelier: ”Cozonacii, eu aș zice că ar merge cu un vin alb demidulce.” Deși vinul este băutura preferată de români, de Crăciun și Revelion încă mai avem de învățat cum să potrivim băutura cu mâncarea.

Citește și
Salon
Saloanele sunt asaltate de doamne care vor să arate perfect de sărbători. Culoarea anului

Românii nu prea asociază mâncarea cu vinul. De cele mai multe ori aleg mâncarea preferată și vinul favorit chiar dacă sunt în contradicție.

Cel mai indicat ar fi să alegem vinul în funcție de meniul pe care îl avem în seară de Crăciun, în asociere cu preparatele, cu invitații, dar și în funcție de tradițiile pe care încercăm să le perpetuăm în familie! Potrivit estimărilor KeysFin, piața vinului va depăși 385 de milioane de euro în 2017, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult